fertőzés

2021.10.04. 11:28

Békésben is felütötte a fejét a kicsiknél a kéz-láb-száj betegség

Békés megyében is megjelent a kéz-láb-száj betegség, ami elsősorban a bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolákban terjed. Ritkábban, de a vírus felüti a fejét középiskolai kollégiumokban is, nem kevés panaszt okozva a fiatalabb generációnak.

Nagy Szilvia

20210127 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Portré, riport: Dr. Kántor Irén gyermekorvos.

Fotó: DODÓ FERENC

Ahogy a név is sugallja, a betegség kéz-, láb- és szájfájdalmat okoz, tünetként jelentkezhet láz, torokfájás. Jellemzőek a testszerte megjelenő vörös foltok, hólyagok, amelyek közül a szájban lévők okozhatnak erősebb, kellemetlen fájdalmat. Ezek rosszabb esetben fekélyessé is válhatnak. Dr. Márki Andrea elmondta,

a „kiütések” a tenyéren és a talpon, továbbá a karon és a lábszáron is előbukkanhatnak, a betegség elsősorban az ezekből szivárgó váladékkal és nyállal terjed.

A békéscsabai házi gyermekorvos hozzátette, a fertőzést egy enterovírus okozza, így csak tüneti kezelésre van lehetőség. Fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Fájdalom- és lázcsillapító, nyálkahártya-regeneráló enyhíti a panaszokat /Fotó: MW/

– Fájdalom- és lázcsillapító, nyálkahártya-regeneráló, esetleg antihisztamin alkalmazása enyhítheti a panaszokat. A betegség legtöbbször szövődmény nélkül, hét-tíz nap alatt gyógyul – részletezte dr. Márki Andrea, aki szerint

aggodalomra csak akkor van oka a szülőnek, ha a gyermek a fájdalmai miatt nem iszik elegendő folyadékot. Ilyenkor fennállhat a kiszáradás veszélye, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Egy békéscsabai édesanya elárulta, hároméves kislánya is elkapta nemrég a vírust, vélhetően az óvodában. Hajnalban vették észre, hogy a gyermek nyugtalanabb, aznap korán is ébredt. Délelőttre már belázasodott, a hőmérsékletét nehezen tudták csökkenteni. Az első két-három napon a kislány még szépen evett, ám a torkánál látszódó vöröses foltok később annyira erős fájdalmat okoztak, hogy nem akart elfogyasztani semmit, még tejbegrízt, pépes főzelékeket sem.

– Folyadékot szerencsére sokat ivott, de amikor ételt látott, keservesen sírt – mesélte az édesanya, aki maga is elkapta a betegséget.

Bár azt mondják, a felnőttek nagy része védett a vírus támadásával szemben, ő produkálta a klasszikus tüneteket. Belázasodott, a kezén, a talpán, a szájában megjelentek a kiütések is.

– A betegség lefolyása enyhébb volt, mint a kislányomnál, könnyebben vitte le a gyógyszer a lázam, az arcomon, a hátamon, a lábujjaim között nem jöttek elő a kiütések, és mindig tudtam valamennyit enni is. A torkomban tapasztalt maró, csípő érzés nagyon kellemetlen volt, de elviselhető. Ez az állapot egy kisgyermeknek sokkal nehezebb – részletezte, hozzátéve, lányuk szenvedése megviselte a családot, volt, hogy együtt sírtak.

A patások száj- és körömfájásához nincs köze

Dr. Márki Andrea házi gyermekorvos elmondta, az elmúlt harminc évben nem volt látókörükben a kéz-láb-száj vírus, az utóbbi években viszont fel-felüti a fejét a gyermekközösségekben. A betegséget a köztudatban néha összekeverik a patás állatokat fenyegető ragályos száj- és körömfájással, a kettő azonban nem ugyanaz. Az emberek nem kapják el, nem továbbítják az állatbetegséget, és az állatok sem kapják el az embert támadó vírust.

A hordozó az első hétben fertőz, főként légúti váladékkal. A megelőzés kulcsa a gyakori kézmosás, a sűrűn megérintett felületek fertőtlenítése. A betegség ritkán jár szövődményekkel, ám lefolyása után előfordulhat a kéz és láb bőrének hámlása, elenyésző esetekben pedig leeshet a köröm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában