a haza védelmében

2021.10.29. 13:56

A hősökre és a mártírokra emlékeztek Békéscsabán

A hősök és mártírok emléknapja alkalmából azokra emlékeztek pénteken a Szabadság téri második világháborús emlékműnél, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták a haza védelmében. Az eseményen szolgáltak a történelmi egyházak képviselői, majd koszorúztak az emlékműnél, valamint Kovács Zoltán és Harmati Imre emléktábláinál.

L. B.

Fotó: Bencsik_Adam

– A 20. században kényszerpályára vittek minket vagy szűk mozgásteret hagytak nekünk – mondta beszédében dr. Szenográdi Péter, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára.

/Fotók: Bencsik Ádám/

Hozzátette:

amikor a mártírok még a végtisztességet sem kapták meg, újabb hősökre volt szükség.

Szólt arról, hogy a trianoni békediktátumból következett részben a második világháború, abból pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc.

Elmondta: több száz áldozat neve olvasható a Szabadság téri emléktáblán, de a valós szám ennél sokkal több lehet. Ugyanakkor nemcsak a halottakra kell emlékezni, hanem azokra is, akik hadifogságba kerültek, akiket kényszermunkára vittek, arra is, hogy kirabolták az országot, hogy lakosságcserék mentek végbe, hogy egy idegen rendszert kényszerítettek ránk.

Milliók tekinthetők áldozatoknak, hősöknek és mártíroknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában