SCHERZO 2021

2021.09.30. 06:42

Városok kapcsolatát is erősíti a csabai musicalfesztivál

Egy intenzív, kétnapos tréningnek adott otthont a hétvégén a Csabagyöngye Kulturális Központ. A Scherzo, vagyis az Amatőr Musical Színpadok Fesztiválja nagy múltra tekint vissza, az esemény idén rendhagyó elemekkel várta az érdeklődőket.

N. T.

Hatalmas lelkesedéssel indult az idei programsor, hiszen a tavalyi rendezvényt a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat követően online formában, a Csabagyöngye Kulturális Központ Facebook oldalán közvetítve bonyolították le.

Harcsa Boglárka, a Csabai Színistúdió oktatója elmondta, hogy a helyi társulat mellé idén a váci Parlando Színház Kulturális Egyesület csatlakozott. A két csoport együtt készült fel a workshop végén, zárásként bemutatott előadásra, melyet élőben bárki megtekinthetett.

A fesztivál tematikáját az eddigi Scherzo fesztiválok zsűritagjai, Nagy Anikó Jászai Mari-díjas színművésznő, Kovács Gábor Dénes színészpedagógiai vezető, Bakó Gábor táncművész és Rázga Áron korrepetitor álmodta meg.

Szoros kapcsolat alakult ki a két csapat között /Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ/Petri L. Lackás

Kezdésképpen a fiatalok már a fesztivál előtt egy hónappal megkaptak egy közel ötven dalból álló zenei tükröt, melyben a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évek dallamai sorakoztak fel. Ezekből választottak a csapatok hat dalt, melyek megadták a felkészülés alapját.

– A dalokra megosztott munkával készültek a művészpalánták, nem voltak általánosított szerepek. Aki egyszer szólót énekelt, a következő dalban már vokálozhatott is

– ecsetelte Harcsa Boglárka.

Fotók: Csabagyöngye Kulturális Központ /Balázs Levente/

A tréning során fontos szerepet kapott az improvizáció is, a workshop tematikája, címe is így született meg és lett végül a Szerelem Fesztivál. Az életkedvet, a bulizást és az egyik legszebb érzést középpontba helyezve készültek a fiatalok, melyben rendhagyó módon segítséget kaptak a zsűritagoktól is.

Harcsa Boglárka az esemény jelentőségéről elmondta,

hogy egy ilyen fesztivál óriási lehetőség azoknak, akik színpadra készülnek, hiszen egyrészt nagyoktól, profiktól tanulhatnak, másrészt a zsűri is kiszűrheti a gyöngyszemeket, akikre igazán érdemes a későbbiekben figyelni.

A résztvevők az első napon egy aktív és fárasztó felkészülést végeztek, külön énekórákra jártak, élőzenére gyakorolhattak, valamint belecsöppenhettek a rendezés és a koreográfiakészítés világába.

A feszült tempó levezetéseként pedig a Békéscsaba, a musical című darabot tekinthették meg a fesztiválra érkezők.

A Scherzo második napján folytatódott a tréning, ám akkor már a délutáni gálaműsorra készültek a fiatalok. A tét és az izgalom nagy volt, hiszen a harmincöt perces műsor után a zsűri díjazta a legjobbakat, valamint a tavalyi, online Scherzo csoportban is élőben közvetítették a fesztivált.

– A fesztivál remek lezárást kapott, egyszerre erősítette a két csapat és a két város kapcsolatát. A közös munka olyan jól sikerült, hogy a tervek szerint a közeljövőben a Csabai Színistúdió utazik újdonsült barátaihoz

– összegezte az eseményt Harcsa Boglárka.

A XXVI. Scherzo díjazottjai:

Legjobb énekes – Laczkó Bálint

Legjobb énekesnő – Milano Olívia

Legjobb táncos – Dudás Mihály

Legjobb táncosnő – Vanderlik Boróka Sára

Pindúr Pandúr díj: Bócsik Lili

Nagymenő díj: Hostyinszki Máté

Nagyme-NŐ díj: Szaszák Nikolett

Abszolutórium: Hárs Róza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában