idősügyi tanács

2021.09.28. 17:18

Választ adnak a szépkorúak kérdéseire Békéscsabán

Összegyűjti a szépkorúak felvetéseit, döntéseket javasol és véleményez, valamint a korosztályt érintő programokat, egészségmegőrzést célzó rendezvényeket ajánl – többek között ezekkel a feladatokkal vértezték fel az önkormányzat idősügyi tanácsát, amely kedden a városházán tartotta alakuló ülését.

L. B.

20210928 BékéscsabaIdősügyi tanács a képen Hanó Miklós alpolgármester Szarvas Péter polgármester dr Bacsa Vendel jegyző fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Szarvas Péter polgármester elmondta, a városi közgyűlés nyáron döntött az idősügyi tanács létrehozásáról, amelynek elnökének a városvezetőt, alelnökének pedig Hanó Miklós alpolgármestert választották meg. A grémiumban többen kaptak helyet, például Herczeg Tamás országgyűlési képviselő; egészségügyi, szociális intézmények vezetői; idősekkel foglalkozó és időseket tömörítő civil szervezetek képviselői.

A városvezető lényegesnek nevezte, hogy szervezett keretek között foglalkozzanak a szépkorúakat érintő kérdésekkel, hiszen a korosztály hangsúlyos szerepet tölt be, fontos, hogy megkapják az idősek a következő generációktól a kellő figyelmet, törődést. Bár az egészségügyi, a szociális vagy a civil szférában ez már megvalósult, immár az önkormányzat is életre hívta az idősügyi tanácsot.

Szarvas Péter (jobbról) ismertette, hogy dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és Hanó Miklós is állandó tagja az idősügyi tanácsnak /Fotók: Bencsik Ádám/

A fórumon a szépkorúak részéről felmerülő kérdésekre választ adhatnak, és a grémium tagjai azokat továbbíthatják, közvetíthetik is. A feladatok között szerepel tehát a felvetések összegyűjtése, az időseket érintő önkormányzati döntések véleményezése és azok javaslata, de szó lehet arról is, hogy programokat ajánlanak.

A keddi ülésen Such Tamara, az Életfa idősek otthonának igazgatója mutatta be az intézményt, amely két részleggel – egy általános és egy demens – működik, és amelyben egy-, két- és háromszemélyes apartmanok találhatók. Rendelkezik többek között sószobával, könyvtárral és tornaszobával. A lakók átlagéletkora 84 év és folyamatosan nő, emelkedik az ápolási igény is. Hosszú a várólista, másfél-két évet kell várni a bekerülésre.

A Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény igazgatója, Bátori Zsuzsanna elmondta, hogy az Ady Endre utcai idősek otthonában két általános és egy demens részleg található, a korszerű kiszolgálóhelyiségek közül a fény- és hangterápiás szobát emelte ki. A városban nyolc helyen működtetnek idősklubot, Mezőmegyertől Jaminán át a Lencsésiig, ahol szociális étkeztetésre is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában