BÉKÉS MEGYE

2021.09.08. 13:58

Újra előbújtak a meztelencsigák

Több olvasónk is jelezte, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a meztelencsigák az udvarokban. A csapadékos, párás időjárás kedvez a puhatestűeknek, melyek néhány faja előszeretettel rágcsálja a kerti növényeket. Utánajártunk, érdemes-e elűzni a csigákat, és ha igen, van-e erre környezetbarát megoldás.

Nagy Szilvia

pretty blonde young woman is looking for slugs in lettuce in raised bed in garden and is not a fan of the animals and is not happy

Fotó: Shutterstock

Boldog Gusztáv elmondta, a rendkívül hosszú, aszályos nyári időszakban a meztelencsigák, hogy életüket védjék, megbújtak a vízóraaknákban, az épületek repedéseiben, és sok élőlényhez hasonlóan alig várták, hogy végre essen az eső.

A párás, hűvös levegő az, ami igazán kedvező számukra, így most ismét felbukkantak a kertekben.

A természetvédelmi szakember kiemelte, hazánkban közel harmincféle él, ezeknek viszont csak egyharmada kártevő. Éppen ezért válogatás nélkül pusztítani a meztelencsigákat oktalanság és barbárság, sokkal inkább a távol tartásuk a megoldás.

Több csigát látni mostanság a kiskertekben, de túlszaporodásról nincs szó /Illusztráció: Shutterstock/

– A meztelencsigák száma valószínűleg még meg is csappant a szárazság alatt, az esőzések nyomán azonban előbújtak és hirtelen szemet szúrnak, úgy tűnhet, hogy nagyon elszaporodtak – árulta el Boldog Gusztáv, hozzátéve, vannak persze invazív fajok, amik rendkívül alkalmazkodóak, szívósak, gyorsabban szaporodnak és bizony mezőgazdasági károkat is okoznak.

Ilyen például a megyénkben is gyakori spanyol csupaszcsiga, amely az Ibériai-félszigetről származik és a ’90-es években jelent meg. Gesztenyebarna, világosbarna, téglavörös, narancssárga, szürke és fekete változata is létezik, de a legtöbbször narancssárga színűt láthatunk.

Ez a fajta a szúrós, büdös növényeken kívül minden zöldet lerág, májustól egészen az első fagyok beálltáig pusztít.

A szakember véleménye szerint a vegyszeres mérgezés még ezekkel a csigákkal szemben sem indokolt, aki zöld megoldást szeretne, futókacsa tartásával könnyen eltüntetheti a csigákat. A szárnyasok ugyanis kitartóan és folyamatosan összeszedik, megeszik a puhatestűeket.

– Aki nem akar állatot tartani, annak más praktikák is a rendelkezésére állnak, a salátát, kerti növényeket körbe lehet szórni mészporral, hamuval, gipsszel, esetleg lemeszelt deszkákkal be lehet keríteni. Ezekkel, kis mennyiségben nem ártunk a talajnak, a csigákat sem öljük meg, csak távoltartásukról gondoskodunk – emelte ki Boldog Gusztáv, hozzáfűzve, edénybe is becsalogathatjuk a hívatlan vendégeket, ha az aljába kevés sört teszünk, ám ettől a csigák el is pusztulnak. Elpusztításukkal azonban nem biztosítjuk a kert védelmét, hiszen az állomány a lerakott petékből gyorsan regenerálódik.

A méreg használata a kutyák, macskák miatt sem ajánlott

A csigák elpusztítására használt granulátum a kutyáknak is csábító szagú, így az udvaron, vagy séta közben a házi kedvencek feleszegethetik a földről. Dr. Csonka Barbara békéscsabai állatorvos elmondta, mindig felhívja a gazdák figyelmét, hogy óvakodjanak a csigaölő vegyszerek használatától, mert az a házi kedvencekre nézve végzetes lehet. Ezek ugyanis metaldehidet tartalmaznak, amely ellen nincs ellenszer. Elfogyasztása súlyos idegrendszeri tüneteket okoz: izgatottságot, túlérzékenységet, izomrángást, görcsöt válthat ki, végül beállhat a kóma. Súlyos esetben a mérgezés elviszi az állatot.

– Figyelmeztető jel a nyálazás, a magas pulzus és a jellegzetes szag – mondta el dr. Csonka Barbara, hozzátéve, a diagnózis felállítása nehéz, és ha bekövetkezett a baj, csak tüneti kezelésre van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában