ritkaság

2021.09.15. 13:58

Több száz éves, különleges láda érkezett a gyulai várba

Több száz éves, különleges és értékes reneszánsz-kori láda érkezett a napokban Gyulára. A Hubay Miklós író, drámaíró hagyatékából származó, igazi ritkaságnak számító bútordarabot a várban állítják ki.

Papp Gábor

20210915 Gyula több száz éves, különleges és értékes reneszánsz-kori láda érkezik a gyulai várba szerdán délelőtt. Az 1600-as években készült, nagyméretű, valószínűleg Németországból származó kelengyeládáért egyszer már elindultak a várat is üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársai, akkor egy kisebb baleset meghiúsította a vár kiállításába érkező tárgy lehozatalát. A reneszánsz láda A láda Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró tulajdonában volt. Halálát követően ideiglenesen a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezték el azt, onnan kerül most a gyulai várba. A műtárgy behelyezése Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Múzeum munkatársa felügyeletével történik, aki a kelengyeládát is bemutatja majd. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Hubay Miklós – Elveszett Paradicsom Alapítvány keresett meg minket, a gyulai Erkel Ferenc Múzeumot, hogy szívesen elhelyeznék a várban a különleges, 17. századból származó ládát – nyilatkozta Cseresznyés János történész és Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

Az alapítvány kezeli a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas drámaíró hagyatékát, és a szervezet tulajdonát képezi a különleges bútordarab is.

Hubay Miklós középiskolai évei egy részét Gyulán töltötte, több általa írt drámát pedig játszott a Várszínház, így a helyi kötődés is adott. Mint megtudtuk, az 1600-as években készült, nagyméretű, mintegy kétméteres, valószínűleg Németországból származó, több titkos rekesszel rendelkező kelengyeládáról van szó, aminek egészen pontos története legendai homályba vész.

A láda múzeumi letétként kerül a gyulai várba. – Természetesen nagy örömmel fogadtuk a lehetőséget, hiszen egyedi, értékes darabról van szó, ami kiválóan illik az erődítményben látható kiállításhoz. Hasonló típusú és stílusú bútorok találhatók nálunk, így méltó helyre kerülhet az egykori impozáns használati eszköz – fogalmazott Liska András. Ennek kapcsán kitért arra, hogy

eddig ideiglenesen a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezték el a ládát, onnan hozták el a gyulai intézmény munkatársai kedden.

– Egyelőre öt évre kerül a várba a különleges emlék – folytatta a gondolatot Liska András. – A láda a várúri fogadó-, vagy más néven hivatali szobában kap otthont, ahol ugyanilyen korú székekből és asztalokból álló összeállítás látható a terem közepén. A két méter hosszú láda reményeink szerint jól mutat majd a helyiségben, a meglévő tárgyakkal kiegészítik egymást, aminek köszönhetően szépsége is kiválóan érvényesülhet itt.

Cseresznyés János történész mutatta be a különleges ládát a várúri szobában Fotók: Imre György/

Kérdésünkre Liska András elmondta, a ládát elkészítését követően vélhetően egy módosabb birtokos, főúri család használhatta. Erre utal, hogy díszítése kifejezetten igényes. A bútor egy interziás, reneszánsz-kori darab, amelyen mitológiai alakok jelennek meg. – Néprajzi ismereteink szerint kelengyeládáról lehet szó, vagyis egy menyasszonyi ládáról, de egyáltalán nem biztos, hogy csak ilyen célra használták. Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy

huzamosabb ideig volt használatban, hiszen rengeteg javítás látható rajta. Az évszázadok folyamán a zárat és a díszeket is helyrehozták – tette hozzá.

A szakember kérdésünkre kiemelte, egy-egy ilyen emlék beszerzése már csak annak kora miatt is nagyon nehéz feladat. – Értékes darabról van szó, éppen ezért is vettük szívesen az alapítvány megkeresését, hiszen saját forrásból nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk hozzájutni hasonló különlegességekhez – hangsúlyozta Liska András.

Az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője ennek kapcsán kifejtette, más múzeumtól is vannak hasonló értékes darabok a város kiállítóhelyein, amelyek hosszú távú kölcsönként kerültek hozzájuk, és nagyon sokat tesznek hozzá a tárlatokhoz, egy-egy korszak bemutatásához.

Kötődött Gyulához az alkotó

Hubay Miklós színműíró, drámaíró, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordító, főiskolai tanár 1918. április 3-án született Nagyváradon. Debrecenben és Gyulán végezte el a középiskolát. Gyakran járt Gyulára, nagynénje, Schnörch Jenőné Endrődy Lilla is a városban élt. A Gyulai Várszínház tevékenységét is figyelemmel kísérte, tagja volt a teátrum művészeti tanácsadó testületének. Munkásságát számos díjjal ismerték el. Budapesten hunyt el 2011. május 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában