galériával - videóval

2021.09.28. 19:13

Sajtófotókból nyílt kiállítás Békéscsabán

Megnyílt Békéscsaba főterén kedden a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium iparművészeti tagozatának rendezésében. A tárlat október 28-ig látható.

L. B.

20210928 Békéscsaba Sajtófotókiállítás fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora elmondta: a sajtófotó-pályázatra csaknem 300 alkotótól több mint 2500 mű érkezett tizennégy kategóriában, ami – mivel lehetnek egyedi és sorozatfelvételek is – több mint 7 ezer képet jelent. A műveket nemzetközi zsűri bírálta el online formában, az ítészek az izraeli Tel-Avivból, a németországi Frankfurtból, a francia fővárosból, Párizsból, illetve a kanadai Torontóból mondtak véleményt, ő pedig Pomázról jelentkezett be.

Fotók: Bencsik Ádám

Ismertette, miszerint a tárlaton megtekinthető az összes díjazott – azaz első, második és harmadik helyezett – felvétel mind a tizennégy kategóriából, továbbá a nagydíjas felvételek is, azaz csaknem 250 remekmű tárul a főtérre kilátogatók elé. Az idei az első év, hogy szabadtérre viszik a kiállítást, de úgy véli, hogy egyébként is egy olyan népszerű műfajról van szó, amely sokkal inkább az utcára, mintsem a múzeumba való, és így több érdeklődőhöz is eljuthat.

Varga Tamás alpolgármester örömtelinek nevezte, hogy több város után Békéscsaba is otthont adhat a tárlatnak; hogy sokakhoz juthatnak el a sajtófotók; és hogy a nyári intenzív időszakot követően ősszel is van látnivaló a megyeszékhelyen.

Imre György, a BSZC Szent-Györgyi Albert középiskola fotószakos tanára, lapunk fotóriportere elmondta: Békéscsabán három intézményben is folyik fotós képzés, és szerinte a diákoknak inspirációt, motivációt jelenthet a tárlat. Úgy véli, ha már egy-két fiatalt megfognak a képek, akkor érdemes volt elhozni a városba a kiállítást, fontos, hogy megfelelő legyen az utánpótlás a fotóriporterek esetében.

Videó: Tóth Nikolett

Hangsúlyozta: az átlagos nézelődők is találkozhatnak a felvételek révén olyan problémákkal, amelyekkel lehet, hogy a hétköznapokban nem feltétlenül szembesülnek, példaként hozta fel a környezetszennyezést. Örömtelinek nevezte, hogy a Szent-Györgyi Albert középiskola újra bizalmat kapott a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől a békéscsabai kiállítás rendezésére, szerinte ez jelzi az intézményben folyó képzés színvonalát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában