októbertől

2021.09.22. 15:31

Rókavakcinázás: ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el Békésben

Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás települések kivételével Békés megye közigazgatási területére vonatkozóan, így Békés településen is október 2-től 22-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Békés Megyei Kormányhivatal.

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotós: Shutterstock

– A Békés Megyei Kormányhivatal, mint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró hatóság a rókák veszettségének megelőzése érdekében kihelyezett csalétek-vakcina miatt rendelte el az érintett közigazgatási területen az ebzárlatot és a legeltetési tilalmat – tudtuk meg a Békési Polgármesteri Hivatal sajtótájékoztatójából.

Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás kivételével Békés megye közigazgatási területén csalétek-vakcinát szórnak szét repülőgéppel.

A vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot szükséges elrendelni a vonatkozó jogszabályok szerint.

Az állat-járványügyi intézkedés hatálya alatt az alábbiakat kell betartani:

 • Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessen. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
 • A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével lehet kivinni.
 • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
 • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.
 • Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
 • A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.
 • A jelzett időszakban a legeltetés tilos.
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában