várják a jelentkezőket

2021.09.15. 11:29

Nyállal tárják fel a múltat Orosházán

Olyan orosházi és környékbeli férfi önkénteseket keres a Nagy Gyula Területi Múzeum a Molekuláris Antropológiai Kutatócsoporttal együttműködve, akik nyálminta adásával segítenék azt a genetikai kutatást, amely az apai leszármazási vonalakat tárja fel. Magyarán, ma élő orosházi férfiak nyálából kutatják a múltat.

Csete Ilona

Fotó: Shutterstock

Elsősorban a zombai felmenőkkel rendelkező, háború után betelepített vagy a korábban embertani vizsgálatokban részt vett ősökkel rendelkező, orosházi férfi leszármazottakat keresnek a kutatók.

Azokat is várják a meghirdetett mintavételre, akik zombai felmenőkkel büszkélkedhetnek /Illusztráció: Shutterstock/

– A férfiak örökítőanyagában olyan jellegzetességeket keresünk, amelyek kialakulását a tudomány egy-egy adott földrajzi helyhez vagy népcsoporthoz (például Urál előtere, Észak-Európa, honfoglalók, vikingek) köti – fogalmazott Balázs János egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Embertani Tanszékének tudományos munkatársa.

Az antropológus szakember kiemelte, a kutatást nagyban segítené, ha olyan férfiak is jelentkeznének, akik úgy tudják, hogy tősgyökeres orosháziak, esetleg zombai felmenőkkel rendelkeznek;

akik családját szervezetten betelepítették; akiknek valamelyik rokona szerepel az Orosháza jelesei könyvben vagy más helytörténeti kiadványban; akiknek férfi rokona részt vett az Orosháza története című monográfiához készült embertani vizsgálatokban.

– Amellett, hogy megtudhatjuk, honnan származnak őseink, a családfakutatásban is előrelépés ez. Azoknak, akik eddig nem foglalkoztak ilyesmivel, sok új információt adhat, akik viszont már korábban is kutatták családfájukat, megerősítést kaphatnak eddigi munkájukhoz.

Egy ilyen kutatás mindenki számára előnyt jelenthet, hiszen többet tudhatunk meg eredetünkről, őseinkről

– emelte ki Józó Tamásné, az intézmény vezetője. A mintaadás fájdalom és kényelmetlenség nélküli, kontaktust nem igényel, semmiféle Covid-kockázatot nem hordoz. Jelentkezni, tájékoztatást kérni szeptember 20-ig lehet személyesen a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Őseikről is többet megtudhatnak

Megtudtuk, a szakirodalom szerint tősgyökeresnek és gyakorinak az alábbi családnevek számítanak Orosházán: Ádász, Ágoston, Baranyai, Bánki Horváth, Benkő, Birkás, Csizmadia, Dér, Fazekas, Gabnai, Horváth, Jankó, Juhász, Káposzta, Kiss, Lénárt, Mihalecz, Nagy, Németh, Papp, Pataki, Paulovocs, Pusztai, Rajki, Ravasz, Sándor, Sinkó, Szabó, Szalai, Szemenyei, Tobak, Tóth, Varga, Vági, Zsiga. Az orosházi múzeum igazgatója, Jozó Tamásné hozzátette, a tudományos munka mellett sokféle szempontból is érdekes lehet a kutatás akár a mintaadók számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában