BÉKÉSCSABA

2021.09.17. 13:44

Munkácsy Mihállyal vonzzák a turistákat

Ne akkor csodálkozzanak rá, hogy ez milyen remek város, amikor megérkeznek, hanem azért jöjjenek Békéscsabára a turisták, mert tudják előre, hogy itt mi vár rájuk, hogy itt megismerhetik Munkácsy Mihályt – hangzott el azon a turisztikai konferencián, amit pénteken a múzeumban, a Munkácsy-negyed kialakítását célzó projekt keretében szerveztek.

Licska Balázs

20210917 Békéscsaba Turisztikai konferenciát rendeztek a Munkácsy Mihály múzeumben. Részt vett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Opauszki Zoltán tanácsnok Varga Tamás alpolgármester Juhász Szabolcs turisztikai ügynökség vezetője és Fábián Tamás kommunikációs vezető Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Békéscsaba Az elmúlt egy-másfél évet a koronavírus-járvány határozta meg, sokan várták a korlátozások feloldását és a nyarat, ez pedig felkészültséget igényelt a turizmustól, a szolgáltatói szektor és a kormányzat pedig meg is tett ennek érdekében minden tőle telhetőt – mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója.

Kampányt indítottak, és a belföldi forgalom esetében soha nem látott bővülést tapasztaltak. Most őszi kampány kezdődött.

Fábián Tamás, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője, Juhász Szabolcs, Varga Tamás, Opauszki Zoltán és Herczeg Tamás is szólt a múzeumban rendezett turisztikai konferencián.

A közelmúltban fogadták el a turizmussal kapcsolatos újabb nemzeti stratégiát. Korábban főleg a fejlesztésekre összpontosítottak, most viszont úgy vélik, hogy az értékesítésre, a marketingre kell fókuszálni. Tizenegy turisztikai térséget nevesítettek, köztük Gyula és térségét, vagyis a fürdővárost és Békéscsabát. Ezeket azonban piacra is kell vinni, ezért márkaprofilokat hoztak létre, hogy a térségeket meg lehessen egymástól különböztetni, és hogy ne egymás vetélytársai legyenek. Elmondta,

a járvány hatása minden területen érezhető volt, felértékelődött az egészség szerepe, illetve azon térségeké, amelyek közel vannak és biztonságosak.

A turisták rövidebb idő alatt döntenek az úti célról, felkészültebben is érkeznek. Ezért fontos, hogy az online térben minden szükséges információ elérhető és persze naprakész legyen. Hozzátette: a Magyar Turisztikai Ügynökség sok-sok adatot kap a szálláshelyektől, komoly adatbázist épít ki, és erre alapozzák a döntéseket.

Békéscsaba turisztikai fejlődését mutatta be Opauszki Zoltán városi tanácsnok, a helyi turisztikai egyesület elnöke.

Elmondta, hogy városrehabilitációs programok valósultak meg – hogy a helyiek számára komfortos körülményeket, az érkezők számára vonzó környezetet teremtsenek –, megépült a Csabagyöngye Kulturális Központ, amely a térség legfontosabb kulturális intézménye.

Fotók: Imre György

A Munkácsy-negyed kialakítása a hagyományok, értékek megőrzése és bemutatása miatt fontos. A Wenckheim turista- és kerékpárút összeköti a környékbeli kastélyokat, a gyulait, a szabadkígyósit, a gerlait és a póstelekit. Azokon a szakaszokon, amelyek elkészültek, jelentős a forgalom, és mivel az út érinti a bányatavak környékét is, bővül a programok lehetősége.

A CsabaPark a mostani fejlesztéssel válik teljessé, egy igazi rekreációs és szabadidős létesítménnyé, és kiemelte, ott lesz a kolbászfesztivál is. Hangsúlyozta: az elmúlt években nívós szálláshelyek jöttek létre Békéscsabán.

Beszélt a Gyulával való együttműködésről és a turisztikai egyesületről, valamint a fejlesztési célokat is sorolta. A Zöld folyosó projekt esetében az Élővíz-csatorna környezetét fejlesztenék; felújítanák a pósteleki kastélyt; folytatnák a belváros rendbe tételét, mivel vannak kimaradt részek; fejlesztenék az Árpád fürdőt, hogy ősztől tavaszig is szolgálhassa a helyieket, az érkezőket; valamint megújítanák és élettel töltenék meg a pár éve leégett emblematikus épületet, az István malmot.

Javul a térség elérhetősége

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: a járvány után idén nemcsak talpra állt, hanem kiváló teljesítményt nyújtott a turizmus. Kiemelt volt a nyári szezon, élénkült a belföldi forgalom, és a vendégéjszakák száma elérheti idén akár a 30 millió forintot is. Hangsúlyozta, a térség elérhetősége javul, megemlítette az M44-est, a vasúti beruházást, a repülőtér fejlesztését.

– Minden, amiről a festőfejedelem eszünkbe juthat, megjelenik majd a Munkácsy-negyedben – mondta Varga Tamás alpolgármester. A múzeumban világszínvonalú kiállítás látható, az Omaszta-park kibontakozott, az emlékházban is interaktív, élményt adó tárlat nyílik. Megújulnak a közterek, szobrokat állítanak ki, épül a bábszínház. Kiemelte: az épületeket meg is kell tölteni tartalommal, hogy ismertek legyenek a csabaiak és a városba érkezők számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában