Békéscsaba

2021.09.17. 19:58

Megnyitották a tanévet a Gál Ferenc Egyetemen

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Gál Ferenc Egyetem (GFE) 91. tanévét pénteken Békéscsabán, a gazdasági karon. Szó volt a keresztény értékrendről és a józan észről, hogy a kormány jelentős forrást biztosít a felsőoktatás számára, illetve, hogy emelkedik a hallgatók létszáma a városban, ami jelzi, hogy szükség van felsőoktatásra a békési megyeszékhelyen.

Licska Balázs

A fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, dr. Kiss-Rigó László elmondta, a felsőoktatásban is kihívást jelentett a koronavírus-járvány. Hangsúlyozta, hogy azok, akik keresztény értékrend szerint gondolkodnak, kitartanak a józan ész mellett, és így tesz a Gál Ferenc Egyetem is, ellenállva mindenféle ideológiai irányzatnak. Pál apostol első leveléből idézve azzal a gondolattal nyitotta meg a tanévet, hogy „ügyelj magadra és a tanításra”.

Dr. Kiss-Rigó László: ügyelj magadra és a tanításra!

– Az a legfontosabb, hogy találkozhatnak az órákon, a könyvtárban, a folyosókon, a vizsgákon, a kirándulásokon, a koncerteken, a mérkőzéseken – mondta dr. Kozma Gábor, a GFE rektora. Hangsúlyozta: amilyen egyszerű az emberi együttlét, olyan fontos és annyira hiányzott is a járvány alatt, hiszen az értékek a kapcsolatokban fejtik ki hatásukat. Szólt arról, hogy

olyan képességekre van szükség, amelyek korábban nem voltak lényegesek. Fontos a siker, de más értelmet nyert, hogy mi is az.

Úgy véli, sikerként kell értékelni, ha összefognak az emberek. Kiemelte: a GFE közösséget teremtett és újabb perspektívákat nyitott Békés megyében, erősödik a karok és a technikumok kapcsolata. Megjegyezte: a nehézségekben talált megoldásokkal lehet előrelépni.

Dr. Kiss-Rigó László, Herczeg Tamás, Takács Árpád, dr. Kozma Gábor, valamint Hegyi László köszöntötte a felsőoktatási intézmény diákjait a pénteki tanévnyitón /Fotók: Lehoczky Péter/

– A Gál Ferenc Egyetem és a Békés Megyei Kormányhivatal együttműködése több területet érint, legyen szó kutatásról, konferenciáról – jelentette ki Takács Árpád kormánymegbízott. Komoly próbatétel elé állította a pandémia az egészségügyet, a közigazgatást és az oktatást is, meg kellett tanulni átállni és növelni a reagálóképességet. Hangsúlyozta,

a Szeged-Csanádi Egyházmegye rengeteg jószolgálati tevékenységet végez Békés megyében. A GFE pedig nemcsak a múlt és a jelen, de a jövőbe vetett hit, a kapaszkodó is, és kiemelte, jó a közösséghez tartozni, hiszen sziklára és nem homokra építkeznek, ennek látható eredményei is vannak.

Beszélt arról, hogy olyan emberfőkre van szükség, akik mernek és tudnak érezni, gondolkodni, tenni, akik rendelkeznek hittel és akarattal.

– Felismerte a kormány a tudásalapú társadalom fontosságát – mondta Hegyi László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa ismertette, hogy rengeteg forrást biztosít a kormány az oktatásra. 2014-hez képest 2022-re megkétszereződik a felsőoktatásra szánt összeg. A felsőoktatási intézmények 2700 milliárd forintnyi fejlesztési igényt jelentettek be, a kormány mindent megtesz, hogy a forrás rendelkezésre állhasson. Felhívta a figyelmet, hogy egy egyetem, főiskola nemcsak beton és tégla, hanem az oktatók és a hallgatók közössége.

Szükség van felsőoktatásra Békéscsabán

Quo vadis? Merre tartasz? – tette fel a kérdést Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki szerint valóban a legfontosabb felvetés az, hogy ki milyen célokat fogalmaz meg. Elmondta, most több mint háromszáz fiatal választotta a GFE-t, az alapszakok egyikét nappali vagy levelező tagozaton. Úgy véli, ha az út során akadályok, problémák merülnek fel, a kérdés feltevése mindig előre visz. Ahhoz, hogy megmaradhassunk a helyes úton, szükség van az olyan szellemi műhelyekre, mint a Gál Ferenc Egyetem. A békéscsabai gazdasági karra idén harmadával többen nyertek felvételt, mint tavaly. Az pedig, hogy emelkedik a hallgatók száma, azt jelzi, hogy szükség van felsőoktatásra Békéscsabán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában