turisztikai látványosság

2021.09.07. 19:44

Különleges postakocsi érkezett Mezőberénybe

Megérkezett Mezőberénybe az a különleges postakocsi, amellyel különböző túraútvonalakon keresztül a város és a térség értékeit fogják bemutatni az érdeklődő helyieknek, illetve a látogatóknak. A különleges jármű egy 1800-as évekbeli postakocsi minimálisan modernizált mása.

Papp Gábor

20210906 Mezőberény Lovas postakocsit kapott Mezőberény fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Siklósi István polgármester hírportálunknak elmondta, tizenöt-tizenhat éve merült fel először, hogy egy különleges, a Körösök völgyében közlekedő turisztikai látványosságot biztosító postakocsijáratot indítsanak Mezőberényből indulva.

A postakocsi növelheti Mezőberény vonzerejét is

– Akkoriban még nem álltak rendelkezésre a megfelelő anyagi források, de az ötletet egyetlen pillanatra sem vetettük el – tette hozzá a polgármester. – Néhány esztendeje a Nyeregben Alapítvány, illetve a Madarász Lovastanya vette a hátára az elképzelést, a projektet és a megvalósítást. Siklósi István kifejtette, a szakemberek jelenleg is foglalkoznak az üzemeltetés kidolgozásával. – Biztosak vagyunk abban, hogy a postakocsi Mezőberény turisztikai vonzerejét növelni fogja, és hírverést ad majd városunknak – hangsúlyozta, majd kiemelte, a Körösök völgyét érintő út mellett abban is gondolkodnak, hogy a helyi Medvefejes-tótól Békéscsabáig is kialakítsanak egy útvonalat. Így egy olyan élménydús program születhetne meg, amellyel az alföldi tájat, a szántóföldeket, a réteket és a legelőket is bemutathatnák az érdeklődőknek.

Fotók: Bencsik Ádám

Madarászné Bereczki Zsuzsanna, a Madarász Lovastanya szakmai vezetője elmondta, az úgynevezett CLLD-es pályázat keretében elnyert forrás segítségével, „A város vonzerejét javító kulturális és szabadidős fejlesztések” című projekt részeként születhetett meg a postakocsi.

– Fontos célunk, hogy a helyi értékeket vonzóvá tegyük mind a mezőberényiek, mind a turisták, a hozzánk érkező vendégek számára. A program hozzájárul a meglévő helyi értékek megismeréséhez, a településről alkotott pozitív kép erősítéséhez – fogalmazott a szakember.

Madarászné Bereczki Zsuzsanna kifejtette, a város számos kulturális értékkel rendelkezik, és a meglévő attrakciókat csokorba szedve, komplex turisztikai csomagként kezelve versenyképes idegenforgalmi termék jöhet létre.

Kérdésünkre elmondta, olyan tematikus útvonalak létrehozását tervezik, amelyek összekötik a természetes és a mesterséges látnivalókat, egyszerre szolgálják az ismeretszerzést és a kikapcsolódást. Az attrakció különlegessége, hogy hasonló postakocsi nem igazán működik hazánkban, információik szerint a Mátrában és Nagyrécse környékén van hasonló „járat”. A postakocsi belső részében négyen, külső részében hatan ülhetnek majd.

Elsőként a lovastanya lovai, majd a tervek szerint két térségbeli, mezőhegyesi Nóniusz húzza majd a járművet, a lovak számára pedig speciális hámokat készíttetnek Bugacon. Madarászné Bereczki Zsuzsanna elmondta, várhatóan az első útját a télen teszi majd meg a kocsi, és az élményt az is fokozza, hogy a hajtók korhű ruhákat fognak viselni.

Öt méter hosszú és három méter magas

A megrendelőnek pontos elképzelése volt, így annak megfelelően egy 1800-as évekbeli postakocsi modernizált változatát készítettük el – nyilatkozta hírportálunknak Galambos Nándor. A füzesgyarmati Galambos Hintőkészítő Műhely vezetője kérdésünkre elmondta, az eredetihez képest nagyon kicsit módosítottak. Annak idején a régi postakocsiknak fent ültek a tetején, azonban ezt napjainkban természetesen nem lehet megengedni a jócskán megváltozott közlekedési viszonyok miatt.

Maga az impozáns postakocsi öt méter hosszú és több mint három méter magas. Galambos Nándor elmondta, nem merné megsaccolni, de véleménye szerint legalább 9-10 mázsát, vagyis majd’ egy tonnát nyom a különleges jármű.

Kérdésünkre kifejtette, közel 10 hónapot dolgoztak vele, ha nem is folyamatosan, hiszen fő tevékenységüknek a versenyhintók készítése számít, de annyi idővel ezelőtt kezdtek hozzá a postakocsi gyártásához. Kiemelte, hogy kiváló munkatársaiknak nagy szerepe van a különlegesség létrejöttében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában