Galériával

2021.09.05. 12:02

Kétszáz esztendős jubileumot ünnepeltek Csanádapácán

A község újratelepítésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a helyi önkormányzat.

B. O.

Pénteken délután fél ötkor Oláh Kálmán polgármester köszöntötte a megjelenteket a művelődési házban, majd Rakonczai Kata Bíborka előadása után Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott mondott ünnepi beszédet.

Zsikai R. Péter gondolatai után, a Dohánylevél Egyesület előadása következett, majd átadták a település által adományozott kitüntetéseket az arra érdemeseknek. Ezt követően megnyitották az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum kiállítását, fél héttől pedig a Tabán Néptánc Egyesület adott fergeteges produkciót Falusi ízek címmel, amelyben ízelítőt adtak a Kárpát-medence különböző tájegységeinek táncaiból. A hangulatos táncműsor után a pénteki ünnepség zárásaként este hét órakor felszelték a Falu Tortáját.

A tabánosok nagyecsedi, dél-alföldi és gyergyói táncokat adtak elő /Fotó: BMH/

Másnap délután öt órától folytatódott a rendezvény egy ünnepi szentmisével, melyet a katolikus templomban dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatott be. A mise után kopjafát avattak az apácaiak a Horváth Lajos téren, mely egy helyi fafaragó, Lőrincz Ervin munkája, és az újratelepítést örökíti meg.

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnökének ünnepi beszéde után Harangozó Imre néprajzkutató és Lőrincz Ervin osztotta meg gondolatait, majd felszentelték a kopjafát. A szombati esemény végén a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola énekkara és a Csanádapácai Dalkör előadása zárta a település újratelepítésének jubileumára rendezett két napos ünnepséget.

Érték az apácai föld

Csanádapáca újratelepítését 1821-től számítják a helyiek, amikor egy Hengelmüller Mihály nevű vállalkozó rájött, hogy az addig csak kaszálónak és legelőnek használt apácai földön a nagy haszonnal kecsegtető dohánytermesztés is lehetséges. Hívó szavára megindultak a telepesek az ország minden tájáról, a feltöretlen legelőkön pedig hamarosan dohányföldek sorakoztak. Ekkor épült fel a község első két utcája is, a mai Petőfi és Széchenyi utca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában