fertőzés

2021.09.03. 11:27

Ismét támadnak a kullancsok Békésben

Az ősziesre fordult, hűvösebb, párásabb időben aktívak a kullancsok. Számos kórokozót hordozhatnak, vérszívás során az embert is megfertőzhetik. A nemkívánatos ízeltlábúak Békés megyében is egyre több gondot okoznak.

Nagy Szilvia

Fotó: Shutterstock

A kullancsszezon tavasztól őszig tart, de köztudott, hogy manapság szinte egész évben találkozhatunk a parazitákkal. Legnagyobb számban a sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken, legelők, vadcsapások környékén fordulnak elő, de megjelennek a városi parkokban, játszótereken, kertekben is. Egy békéscsabai háromgyermekes édesapa elmondta, iskoláskorú lánya egy családi kiruccanáson, játék közben szedett össze kullancsot. Az élősködőt szakszerűen kiszedték a bőréből, amelyen azonban nem sokkal később kokárdaszerű pír keletkezett. Azonnal orvoshoz fordultak, vért vettek Hannától, aki tünetmentesen vészelte át a Lyme-kórt. Antibiotikumot kapott, teljesen meggyógyult.

Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos elmondta,

a kullancsok és az általuk közvetített fertőzések előfordulása Békés megyében is egyre gyakoribb, ami a klímaváltozásnak is köszönhető.

– Az ízeltlábúak számos betegség terjesztői lehetnek, ezek közül a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, esetleg agyhártyagyulladás – tette hozzá. Kiemelte, hogy a kullancsok fertőzöttségének mértéke különböző, átlagosan 0,05 százalékuk hordozza az agyvelőgyulladást okozó vírust és 20 százalékuk a Lyme-kórt okozó baktériumot. Megjegyezte, nem minden fertőzött kullancs csípése okoz bajt, korai eltávolítással megelőzhető a betegség átvitele.

Természetjárás előtt használjunk kullancsriasztó szert! /Fotó: Shutterstock/

– A Lyme-kór bőrtünetekkel, az esetek egy részében súlyos késői szervi szövődményekkel járó betegség, amelyet védőoltással megelőzni nem lehet, viszont antibiotikummal eredményesen gyógyítható, mindig az orvos utasítása szerint – emelte ki dr. Sonkoly Iván. Hozzáfűzte, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ritkábban alakul ki, ám lefolyásuk súlyos, olykor halálos kimenetelű. A lázzal, idegrendszeri tünetekkel járó fertőzések kórházi kezelést igényelnek, ám védőoltással megelőzhetőek.

Egy békéscsabai férfi három éve, májusban a Hármas-Körösnél horgászott, sátorozott, és több kullancsot is kiszedett magából.

Egy maradt a hasa alján, amit otthon, zuhanyzáskor véletlenül kikapart. A kullancs a lefolyóban végezte, ám hagyott nyomot maga után: a férfi hasán kokárdaszerű foltok jöttek elő. Feleségével nem sejtették, hogy nagy a baj, a bőrtünet hamar eltűnt. Július végén azonban a férfi napjait fejfájás, szemégés, gyengeség, hőemelkedés, hányás nehezítette. Végül már emlékezetkiesései lettek, a sürgősségire kellett vinni, ahonnan a gyulai infektológiára került. Lyme-kór és agyhártyagyulladás támadta meg.

– Az első huszonnégy óra kritikus volt, nem volt magánál – emlékezett vissza a feleség, hozzátéve, a gyors orvosi kezelésnek hála József állapota javulni kezdett, egy hét múlva hazatérhetett a kórházból, őszre lett a régi.

Maradványtünetei sincsenek, ám ha horgászni megy, az az első, hogy utána otthon töviről hegyire átnézik a testét.

Sonkoly Iván megerősítette, csípés után figyelni kell az esetleges tünetekre: fejfájás, láz, hányinger, izomfájdalom jelezheti a kezdődő agyhártya- és agyvelőgyulladást. Terjedő, kokárdaszerű, vándorló bőrpír hívhatja fel a figyelmet a Lyme-kórra, amelynél kezelés hiányában akár hónapok múlva is jelentkezhetnek ízületi fájdalmak, szívpanaszok, idegrendszeri tünetek.

A legjobb védekezés a megelőzés

Sonkoly Iván elmondta, ha kullancsot észlelünk magunkon, gyors kiszedésével megelőzhetjük a bajt. Amíg a vérszívó a felszínen van, könnyen kivehetjük speciális csipesszel, kanállal, sőt ujjal, körömmel, tűvel is, de kerülni kell potroha szétnyomását, beolajozását. Ha már mélyebbre fúródott, az eltávolítás nehezebb, de az esetlegesen beszakadt fejrész legtöbbször magától kilökődik. A csípés helyét fertőtleníteni kell. Ha nem sikerül az eltávolítás, a háziorvoshoz vagy az ügyelethez fordulhatunk. A legjobb azonban, ha elkerüljük a találkozást: a különösen fertőzött területekre inkább ne menjünk, ügyeljünk a zárt öltözetre, használjunk kullancsriasztó aeroszolokat. Természetjárás után vizsgáljuk át testünket, a hajlatokat, hogy időben észrevegyük a megtapadt kullancsot. Ha gyakran járunk a természetben, érdemes élni a védőoltás lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában