járóbeteg ellátás

2021.09.01. 19:59

Hétszázezer esetet láttak el tíz év alatt Sarkadon

Tíz éve nyitott meg Sarkadon a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ. Ennek apropóján tartottak szerdán ünnepséget az intézményben, amely az elmúlt egy évtizedben 700 ezer esetet látott el, szolgálva a kistérségben élő 23 ezer embert.

Licska Balázs

Az emléktáblát dr. Kovács József, dr. Mokán István és Debreczeni Lajos leplezte le

Az elmúlt tíz évben a közigazgatás is teljesen átalakult, ügyfélbaráttá vált, közel viszik a szolgáltatásokat az emberekhez – mondta Takács Árpád megyei kormánymegbízott, majd hozzátette, ez megfigyelhető az egészségügyben is, ahol szó van prevencióról, kezelésről és rehabilitációról. Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy mekkora érték az egészség, mint ahogy arra is, hogy a közigazgatásnak és az egészségügyi ellátórendszernek van reagáló képessége, át tud állni veszélyhelyzeti üzemmódra.

Kiemelte, minden szervezet, egység ütőképessége a végrehajtás szintjén dől el, és látható volt, hogy az egészségügy tette a dolgát, ugyanúgy a fronton dolgozó orvosok és ápolók, mint ahogy a járóbeteg-szakellátó központ munkatársai.

Azt kérte a sarkadi intézmény szakembereitől, hogy a jövőben is ugyanazzal a hittel, meggyőződéssel, akarattal dolgozzanak, mint eddig.

- Fontos az intézmény, de azt meg is kell tölteni élettel, szívvel és lélekkel, ezt pedig a munkatársak jelentik, akik kiváló színvonalon teljesítenek – mondta dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, a kistérségi társulási tanács elnöke. Emlékeztetett, hogy a kistérség 11 településéből – példaértékű együttműködéssel – kilenc hozott létre egy nonprofit kft.-t, és a cég működteti a központot. A tíz év alatt százmillió forintos nagyságrendben érkeztek források az intézménybe, amely több ezer ember gyógyulását, egészségének megőrzését vagy fejlesztését segítette elő.

Az emléktáblát dr. Kovács József, dr. Mokán István és Debreczeni Lajos leplezte le /Fotók: Lehoczky Péter/

Elmondta: amíg a korábbi európai uniós ciklusban 3,5 milliárd forintot határoltak le a TOP-os forrásokból a sarkadi járás számára, addig a következőben 6,3 milliárd forintot. A jövőbeni fejlesztések érinthetik az intézményt is, hiszen a legfontosabb értékek egyike az egészség, azon belül pedig nemcsak a testi, hanem a lelki is.

Sikeresnek ítélte a járóbeteg-szakellátó központ, azaz a sarkadi rendelőintézet elmúlt tíz évét dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy egy sokéves álom vált valóra akkor, amikor 2011-ben megnyitotta kapuit, és felidézte, hogyan születtek meg az ehhez szükséges döntések. Kiemelte:

az egyik legfontosabb, hogy a betegeknek nem kell minden ellátáshoz Gyulára vagy Békéscsabára utazniuk, hiszen helyben is elérhetővé váltak.

Kitért arra, hogy az elmúlt esztendőkben jelentős fejlesztések valósultak meg, a beruházások érintették az eszközöket is.

Az ünnepségen leleplezték azt a táblát, ami arra emlékeztet, hogy tíz éve nyílt meg az intézmény. Többen kaptak emléktárgyat, illetve azt a 25 munkatársat ugyancsak jutalmazták, akik az indulás óta dolgoznak az intézetben. A rendezvényt követő, a művelődési központban tartott állófogadáson pohárköszöntőt mondott dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa.

Dr. Mokán István, Takács Árpád, Dr. Kovács József és Debreczeni Lajos.

Komoly fejlesztések valósultak meg

Az élet bebizonyította, hogy szükség van a rendelőintézetre – mondta Debreczeni Lajos ügyvezető. Sorolta, miszerint a kistérségben 23 ezer élnek, a TAJ-számok alapján viszont 26 ezer különböző pácienst fogadott az intézmény, ami azt jelenti, hogy területen kívülről is érkeztek betegek. Több mint 700 ezer ellátott esetet regisztráltak, az egészségfejlesztési iroda pedig 60 ezer konzultációt tartott.

Hangsúlyozta: jelentős fejlesztések, beruházások valósultak meg. Ezek közül kiemelte a 125 millió forintos támogatásból beindított, illetve azóta is működtetett egészségfejlesztési irodát, amelynek mindennapjaiba jó gyakorlatként egy nemzetközi küldöttség is betekintett. Több pilot-, azaz mintaprojekthez csatlakozott Sarkad, akár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), akár egy közösségi egészségtervezés kapcsán. Fejlesztették az informatikai és orvostechnikai eszközöket. Közben a munkatársak rengeteg programon vesznek részt a településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában