mentesítés

2021.09.01. 06:55

Hatvannál is több galambot fogtak be Békéscsaba főterén

Jelentősen csökkent a galambok száma Békéscsaba belvárosában, az elmúlt hetekben mintegy hatvan-hetven madarat fogtak be az ezzel foglalkozó szakemberek. Balla Ferenc, a városgazdálkodási kft. ügyvezetője elmondta, a munka folytatódik, hiszen annál hatásosabb az eljárás, minél tovább tart. A cég alvállalkozók bevonásával az elmúlt időszakban városszerte kátyúzott és tett rendbe járdákat, a jövőben pedig fakivágások és gallyazások várhatók.

Licska Balázs

20210830 Békéscsaba Szent István téren galamb gondok Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Kézzel és csapdával dolgoznak, jellemzően sötétben azok a szakemberek, akik befogják a galambokat a Szent István tér több épületének homlokzatáról.

Balla Ferenc, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője hozzátette, a hetek óta zajló munka során eddig hatvan-hetven madarat kaptak el, majd azokat úgy engedték szabadon külterületen, hogy ne találjanak vissza a belvárosba.

Kiemelte, az eljárás a jövőben folytatódik, hiszen annál eredményesebb, minél tovább tart, a sikerhez legalább fél évre van szükség.

Kifejtette,

a városi cég közben ügyel arra, hogy tiszták, galambürüléktől mentesek legyenek a köztéri padok és a járdaszakaszok, és hangsúlyos figyelmet kap az Élővíz-csatorna mentén, az Árpád soron lévő napozóstég állapota.

Hozzáfűzte, az üzletek között is vannak, amelyek jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve takarítják az előttük lévő területet. A munka eredménye azonban nem mindig látszódik: hiába locsolják és seprik fel ugyanis a területet reggel, ismét teli lesz kosszal délutánra, estére, ha a madarak pont felette fészkelnek.

A Szent István téren befogják, majd külterületen szabadon engedik a városban túlszaporodott galambokat /Fotó: Imre György/

A városgazdálkodási kft. feladatai igen sokrétűek, ezek között van az utak kátyúzása és a járdák balesetveszélyes részeinek rendbetétele is. ­Balla Ferenc ügyvezető elmondta, hogy városszerte kátyúztak, érintették a bel- és külterületi földes utcákat egyaránt, és újdonság volt, hogy a Bojtár utcát kohósalakkal, a Bojtár utca elejét és a Wagner utcát pedig mart aszfalttal töltötték fel.

A járdák esetében az elmúlt fél évben kétezer négyzetméteren avatkoztak be, érintve többek között a Berényi utat, az Áchim L. András- és a Kazinczy-lakótelepeket, a Tessedik vagy a Gál utcákat. Jelezte azt is:

a viharos, szeles idő következtében letört gallyakat folyamatosan összeszedik és elszállítják.

Az önkormányzat megbízásából és alvállalkozó bevonásával, ahogy az elmúlt hónapokban, a következő hetekben is több utcában várható, hogy – javarészt viharos, szeles idő miatt – kidőlt fákat távolítanak el, illetve gallyaznak és fákat vágnak ki. Városszerte lesznek munkálatok, Jaminától a Kazinczy-lakótelepen és a belvároson keresztül az Árpád és a Felső-Körös sorig.

A város honlapján erről azt írták: ha lakossági bejelentést kap az önkormányzat egy fa állapotával kapcsolatban, a város a balesetveszély elkerülése érdekében a lehető leghamarabb intézkedik.

Arról, hogy egy fa balesetveszélyes-e, illetve, hogy milyen beavatkozás szükséges, szakemberek döntenek. A korhadt, elszáradt fákat kivágják, a veszélyes ágakat eltávolítják, a koronát könnyítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában