Galériával

2021.09.23. 14:41

Három hétig gyógyult a túzokvédelmi állomáson egy uhu

Három hétig tartó gyógyítás után térhetett vissza a természetbe az a fokozottan védett nagy fülesbagoly, amely korábban egy drótkerítésbe akadt bele. Az uhut a Körös-Maros Nemzeti Park Túzokvédelmi Állomásán kezelték, majd a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont területén engedték szabadon csütörtökön.

V. E.

20210923 Dévaványa Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai tájegységére a felgyógyult uhu természetbe történő szabadon engedésére. https://www.kmnp.hu/hu/hirek/uhu-bukkant-fel-devavanyan-368 A fokozottan védett uhu Magyarországon élő állománya körülbelül 50 párra tehető, ezért minden egyes egyed természetbe történő visszaengedése kiemelkedő jelentőséggel bír. Az esemény helye, időpontja: Dévaványa, Sterbetz István Látogatóközpont 2021.09.23. (csütörtök) 10.15 Az eseményen részt vesznek a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1 és 2. osztályos tanulói, akik azzal, hogy részt vesznek legnagyobb testű bagolyfajunk fiatal példányának szabadon engedésén, sokkal közelebbinek érzik majd a dévaványai természeti kincseket és az értük folytatott természetvédelmi munkát. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Czifrák Gábor természetvédelmi őrszolgálat vezető kifejtette, az uhu ma már egy feljövőben lévő bagolyfaj, de így is csupán 80 pár él belőle hazánkban. Jellemzően középhegységeink költőfaja, hiszen a sziklás területeket kedveli, de a fiatal példányok terjeszkedésbe kezdtek, és az utóbbi 3-4 évben egyre gyakrabban mozdulnak le a síkvidéki tájakra.

Fotók: Imre György

Ez főként ősszel figyelhető meg, amikor éjszakai lámpázásokon azt tapasztalják, hogy nyulakat és vándorpatkányokat kergetnek. Közülük utóbbi a fő zsákmányállatuk, ennek túlszaporodása vonzza őket a Dévaványai-Ecsegi pusztákra. Elárulta, a Körös-ártérben már megfigyeltek revír féltő hangot kiadó uhukat is, amik valószínűleg költőállomány tagjai voltak. Fészküket ugyan nem találták meg, de azóta gyakran láttak a térségben fiatal baglyokat.

A most elengedett példányról elmondta, egy helyi gazdálkodó találta meg szögesdrótba akadva, ami a faj egyik jellemzősége, elhullásának 80 százalékban okozója. Hiszen ezek a kerítések jó kilátó pontot jelentenek nekik, szárnyuk azonban könnyen belegabalyodik. Ezt a példányt még időben észrevették és kiszabadították, majd három hetes feljavítás és a drót okozta seb begyógyulása után szabadon engedték. Megtudtuk, a rehabilitációt olykor nehezen viselte a bagoly, hatalmas lábaival gyakran próbált védekezni, de végül hagyta, hogy ellássák sebeit.

A szabadon engedett uhu vélhetően a dévaványai térségben marad

Kezelése állatorvosi felügyelet mellett zajlott, aminek része volt egy antibiotikumos kúra és a folyamatos táplálás is. Ezeknek köszönhetően mostanra érte el a röpképes állapotot, aminek bekövetkeztével minél hamarabb vissza akarták engedni természetes környezetébe, mert nem jó neki, ha kötődni kezd az emberhez. Mindezt a Ványai Ambrus Általános Iskola és AMI 1. és 2. osztályos tanulói részvételével tették meg a nemzeti park munkatársai azért, hogy a gyerekek ezzel is közelebbinek érezhessék a dévaványai természeti kincseket és az értük folytatott természetvédelmi munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában