Gyomaendrőd

2021.09.04. 11:14

Folyamatos pörgésben van Szujó Zoltán

Tótka Sándor ünnepélyes fogadásán találkoztunk Szujó Zoltán gyomaendrődi származású újságíró, sportriporter és műsorvezetővel, aki egy pódiumbeszélgetésre érkezett haza az olimpiai bajnok kajakozóval. Kihasználva az alkalmat megkérdeztük tőle, mivel telnek mostanában a napjai. A beszélgetésből kiderült, egymást érik az újdonságok karrierjében.

Vásári Erzsébet

20210823 Gyomaendrőd Ünnepélyes fogadással, színpadi köszöntésekkel és pódiumbeszélgetéssel várták haza Gyomaendrődön Tótka Sándor kajakozót. Az eseményen egyértelmű volt a település rajongása első olimpiai bajnokuk irányába, hiszen majd ezren üdvözölték büszkeségüket jelző tapssal, amikor megérkezett a Szabadság térre. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap képen: Szujó Zoltán műsorvezető

Fotó: Bencsik Ádám

– Milyen érzésekkel érkezett szülővárosába Tótka Sándor köszöntésére?

– Örömmel jöttem, hiszen Sanyihoz hasonlóan én is Gyomaendrődön nőttem fel, sőt, talán még ugyanazokon a vizeken is kajakoztunk először életünkben mindketten, persze néhány esztendő eltéréssel. Az viszont biztos, hogy egy gimnáziumba jártunk, amire most, hogy olimpiai bajnok lett, talán még büszkébb vagyok.

– Milyen újdonságok köszöntöttek be karrierjében?

– Minden jó ütemben halad nálam. Olyannyira, hogy most éppen két nagy tévés produkcióban is benne vagyok. Az egyik a júniusban indult StartStop című magazin a Hír TV-n, ami a mobilitásunkkal és az átalakulóban lévő közlekedésünkkel, helyváltoztatásunkkal foglalkozik. Ilyen például az elektromos autózás, a hibrid technológia, a mérnökképzés és az elektromos autó-motor sportok. Tehát egy, a szívemhez igen közel álló témával foglalkozhatok hetente a műsor keretében. Májusban pedig leforgattuk a TV2 számára a Ninja Warrior Hungary című sportvetélkedő őszi epizódjait, amelynek kommentátora lettem. Itt Till Attilával és Lékai-Kiss Ramónával dolgozhattam együtt egy igazi gigaprodukcióban, 6000 négyzetméteres stúdióban, nagy közvetítőkocsival, komoly világítással és technikával. Természetesen nagyon élveztem ezt a munkát, hiszen egy tévésnek mindig megdobban a szíve, amikor egy ilyen nagy produkcióban vállalhat valamilyen szerepet.

Nem telnek unalmasan Szujó Zoltán mindennapjai, de így is hazahúz a szíve Gyomaendrődre /Fotó: Bencsik Ádám/

– Az említett nagyobb produkciók mellett mivel foglalkozik még?

– A két nagyobb mellett továbbra is készítek olyan egyéb televíziós műsorokat, mint a Formule E vagy az Extreme-E magazin. A főbb csapás pedig most az Innovációs és Technológiai Minisztérium által alapított Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.-hez való csatlakozásom, amire dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kért fel. Ebben pedig van sok közlekedésbiztonság, mérnökképzés, a műszaki pályák népszerűsítése, illetve a Hungaroring versenypálya tervezett felújítása is hozzánk tartozik.

– Visszatérve a StartStop című műsorra, esetében egy Magyarországon egyedülálló dologról van szó. Miként építették ezt fel?

– Nagyon érdekes volt a kezdete, hiszen először azzal kerestek meg, hogy szeretnének egy autós műsort készíteni. Erre azt feleltem, szerintem egy sokadik, klasszikus értelemben vett autós műsort nem biztos, hogy szerencsés elindítani. Majd elmondtam gondolataimat, aminek lényege, hogy a világ most nagyon komoly és gyors átalakuláson megy keresztül a közlekedés tekintetében is, amelynek köszönhetően a felnövekvő generációk már nem úgy néznek a járművekre, ahogyan egykor szüleik tekintettek egy autóra vagy segédmotor kerékpárra. Ők már másként használják ezeket az eszközöket, megosztják azokat egymás között, illetve mindig új lehetőségeket keresnek a helyváltoztatásra. Amikor pedig felhoztam, hogy szerintem izgalmas lenne ezzel foglalkozni, tetszett az ötlet a televízió vezetőségének. Így indult el végül a tévéműsor, amit egy kicsit a saját gyerekemnek is érzek. A visszajelzések jók, ahogy a nézettség is, ezért a büszkeségem is adott.

Ritkán, de szívesen jár haza

Szujó Zoltántól megtudtuk, édesanyjával, nagymamájával és nagypapájával folyamatosan, napi szinten tartja a kapcsolatot. Amikor pedig alkalma nyílik hazatérni Gyomaendrődre, mindig megállapítja, hogy túl keveset van otthon. Tótka Sándor köszöntését megelőzően legutóbb még bőven az olimpia előtt volt szülővárosában, ekkor a Hármas-Körösben úszott éppen a szabadstrandon, amikor Sanyi apukája úszott vele szemben, a világ legtermészetesebb módján. Még beszéltek is akkor pár szót a kajakozó felkészüléséről, most pedig azután a véletlen találkozás és párbeszéd után nagy öröm volt számára épp a bajnoki köszöntésre hazatérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában