református egyházközség

2021.09.02. 13:51

Félmilliárd forintból épül új óvoda Békésen

Több mint 514 millió forintból épít új, 878 négyzetméteres óvodát a helyi református egyházközség Békésen, a Fábián utcában. Az Országos Óvoda Program részeként megvalósuló beruházás részeként négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára az intézményben.

Papp Gábor

20210902 Békés A Békési Református Egyházközség új óvoda építését kezdte meg Békésen, a Fábián utcában. A beruházás állami támogatás mellett, az Országos Óvoda Program részeként 514 millió 680 ezer forintból valósul meg. A 878 négyzetméteres épületben négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára. A beruházással kapcsolatban sajtótájékoztatót tartanak az építkezés helyszínén, melyre Önöket is tisztelettel meghívjuk. Jelen lesznek: - Dankó Béla országgyűlési képviselő - Katona Gyula református lelkész (Békési Református Egyházközség) - Mucsi András önkormányzati képviselő, református presbiter Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A beruházással kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatón Polgár Zoltán, mint református presbiter köszöntötte a megjelenteket, majd Dankó Béla országgyűlési képviselő szólt arról, hogy ismét egy fontos fejlesztés kezdődött el Békésen.

Mint elmondta, a kormány nagyon fontosnak tartja a magyar családok támogatását, aminek érdekében számos családtámogatási programot indított el.

– Ezek eredményei már most is mutatkoznak – tette hozzá a képviselő.

Dankó Béla országgyűlési képviselő /Fotók: Imre György/

Mint azt elmondta, 2010 óta országosan megduplázódott a házasságkötések száma, többen vállalnak gyermeket, és a válások száma kétharmadával csökkent.

Hangsúlyozta,

lényeges volt, hogy olyan programok is szülessenek, amelyek a családokat abban is támogatják, hogy megfelelő infrastrukturális, oktatási-nevelési kereteket biztosítanak a gyerekek számára.

Ezek részeként valósulhattak és valósulnak meg bölcsőde-, óvoda- és iskolafelújítások, illetve -építések. Az állami és önkormányzati fenntartású épületek fejlesztése mellett az egyházi intézményekre is komoly figyelem irányult.

Polgár Zoltán

– A rendszerváltástól kezdve az egyház sok területen bekapcsolódott különböző feladatok ellátásába – folytatta a gondolatot.

– Mára az egyházak aránya az oktatásban a korábbi egyről tizenöt százalék fölé emelkedett. Éppen ezért fontos volt, hogy induljanak olyan programok, amelyek az egyházi intézményeket célozzák meg. Így kezdődhetett el állami támogatással a református egyházat érintő óvodaépítési program is, amelynek keretében hatvanhat óvoda épülhet, illetve újulhat meg – tette hozzá.

Katona Gyula, a Békési Református Egyházközség lelkipásztora kiemelte, 1992-ben a Békés Református Egyházközség visszakapta korábban államosított gimnáziumát, majd rá két évre az általános iskola is egyházi fenntartásba került. Így 1994-től az általános iskola és a középiskola adott egy komplex oktatási-nevelési intézményt.

– Már akkor is reméltük és vártuk, hogy ezt a formát egy óvodával is kiegészítsük – tette hozzá.

Mint megtudtuk, 2011-ben a város a rendelkezésükre bocsájtotta, használatukba adta a Jantyik utcai tagóvodát, így a helyi református intézményrendszeren belül, óvodától az érettségiig nevelhetik, oktathatják, taníthatják a gyermekeket a szakemberek.

Katona Gyula, a Békési Református Egyházközség lelkipásztora

– Az épület ugyanakkor nem az egyházközség tulajdonába, hanem a használatába került, ezért fontos volt számunkra, hogy egyszer majd saját épületben végezhessük az óvodai nevelést – fogalmazott Katona Gyula.

Mucsi András református presbiter (jobbra)

2017-ben a Békési Református Egyházközség is bekerült abba a körbe, amely állami támogatással új óvodát építhet. A lelkipásztor kiemelte, az intézmény alapozása már folyik, és a remények szerint 2022 szeptember elején már ott kezdhetik a tanévet a gyerekek.

Neves tudósok alma matere

Mucsi András református presbiter elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy ebben a tanévben lesz 470 éves a református intézmény. – A református egyház, a református iskola rengeteg kiművelt emberfőt adott a településnek és hazánknak egyaránt. Országos hírű tudósok vallhatják alma materüknek a békési református gimnáziumot – tette hozzá Mucsi András.

A presbiter kifejtette, Katona Gyula irányítása mellett a református intézmény komplex rendszerré nőtte ki magát az elmúlt 27 évben, amelynek fontos állomása az óvoda építése. Kitért arra, hogy a Jantyik utcai óvoda az elmúlt években nem csak, mint Ibrány városrész óvodája működött, hanem az egész városból vittek oda gyerekeket a szülők.

– Abban bízunk, hogy hasonló módon az egész településről érkeznek majd gyerekek az új, négy csoportszobás intézménybe is. Hangsúlyozta, az új óvoda mind a gyermekek számára, mind a szülők parkolása szempontjából biztonságos körülményeket biztosít majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában