Állattartó telep

2021.09.02. 10:16

Ezért volt napokon át büdös Békéscsaba több részén

Lakossági észrevételek is érkeztek a békéscsabai városházára azzal kapcsolatban, hogy augusztus elején napokon át volt büdös a megyeszékhely több részén. Mint kiderült, egy állattartó telepen végzett munka járt bűzzel.

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

– A város északi részén egy nagyüzemi állattartással foglalkozó vállalkozásnál az éppen leadott, elszállított állatállomány után, a technológiáknak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kitakarították az ólakat, valamint az állatok által hátrahagyott trágyát kiszállították a szántóföldekre. Az, hogy megbolygatták a trágyatárolót, intenzív bűzhatással, bűzterheléssel járt, ezért a vállalkozó a munkát igyekezett minél hamarabb befejezni. Mivel a szél akkor éppen Békéscsaba lakott területei felé fújt, a trágyaszag a város több részére is kiterjedt – írta Miklós Attila önkormányzati képviselőnek küldött válaszában dr. Bacsa Vendel jegyző.

Hogy a problémát csökkentsék, gyors munkát rendelt el a vállalkozó, valamint a szántóföldre kiszállított trágyát is a lehető legrövidebb időn belül beszántották.

A jegyző intézkedést is kért a vállalkozótól, mivel a szakmai ajánlások szerint a szállítójárművek és a telepi trágyatároló lefedése mérsékelheti a bűzt.

A jegyző arról is írt, hogy az állattartó telepen az istállókat évente kétszer kell takarítani, ez az állattartással szorosan összefügg és elkerülhetetlen.

A trágyát a szántóföldre pedig évente egyszer, a búza betakarítását követően, szeptemberig kell kijuttatni. Tehát a jövőben is számítani kell hasonló jelenségekre.

Emiatt megkérte a vállalkozás ügyvezetőjét, hogy a jövőben a hasonló munkálatok előtt, a munka szervezése során vegye figyelembe a várható szélirányt, továbbá lehetőségei szerint alkalmazza a szakmai ajánlásokat.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/valami-buzlik-bekescsaban-4221272/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában