Kardoskút

2021.09.12. 13:00

Bányászokra és az első fúrásokra emlékeztek

A himbát, a bányászszakma méltó jelképeként Kardoskút központjában 2017-ben avatták fel. Az emlékmű mellé felállítottak egy márványfalat.

Cs. I.

Az emlékkövön megjelenítették az NKFV Orosházi Bányászati Üzem elhunyt dolgozóinak nevét. Kétszáz név szerepel rajta jelenleg. Méltó ünnepségen, sok kolléga, hozzátartozó jelenlétében avatták fel pénteken. Azok emléke előtt tisztelegtek, akik a kutatás, majd az ’50-es évek végén e térségben megkezdett szénhidrogén-kitermelés résztvevői voltak. Az emlékkő küldetése, hogy emlékeztesse a fiatalokat az olajipar hagyományainak megőrzésére, ápolására.

Sokan lerótták tiszteletüket az emléktáblánál /Fotó: CSete Ilona/

Az ünnep alkalmat adott arra is, hogy felidézzék: ezen a területen 80 éve volt az első kútfúrás. Avatóbeszédében ezt is felidézte Homonnai Ádám, a MOL kutatás-termelés magyarországi igazgatója. A cég sikerét azok a bányászok alapozták meg, akik keményen dolgoztak azért, hogy hazánk energiabiztonsága sziklaszilárd maradjon. A 80 éve itt történt első szénhidrogén-fúrásról, a bányászgenerációkról, majd napjaink gázellátásáról is beszélt.

Varga Pál polgármester a település és a társaság példás együttéléséről szólt, azokra emlékezett, kiknek a neve a táblán sorakozik, ám őket nem feledik, hiszen arcok, történetek kapcsolódnak hozzájuk. A koszorúzás, az emlékezés virágainak elhelyezése után szakmai programmal folytatódott a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában