csillagképtúra

2021.09.26. 09:35

Az éjszaka is kutattak Nagyszénáson

A Kutatók éjszakájának a programjára csalogatta az érdeklődőket a Kiss György Csillagda.

Cs. I.

A játékos fizika rejtelmeibe vezette be a résztvevőket Varga Anikó, majd Kiterjesztett valóság: űrutazás a bolygók között címmel interaktív bemutatót tartott Ravasz Tamás egyetemista, szakköri tag. Készítettek lyukkamerát, majd kimentek észlelni.

A csillagképtúrát a felhők kicsit ,,átrajzolták,,. Fődi Andrásné, a csillagda vezetője elmondta, beszélgettek a bonyolult eszközökről, amikkel nappal lehet tájékozódni. Szóba került a sötétben, tiszta időben való tájékozódás. A régi csillagképes legendák sem maradtak el. Kiderült, hogy miért és hogyan került az égre a Nagy- és Kismedve, a Cassiopeia-Cepheus-Androméda-Perseus-Pegazus csoport, a Fiastyúk, vagy a 7 nővér, az Orion és a Skorpió.

A fiatalokat érdekelte minden apró részlet /A szerző felvétele/

A távcsöves észleléssel megnézték a Jupitert és a Szaturnuszt, a Bagoly halmazt, a Perseusz ikerhalmazt, az Anbdroméda galaxist, a Lyra gyűrűs ködöt, M13 és az M12 gömbhalmazokat a Herkules csillagképben. Megmutatta magát a Hold is, amit holdszűrő használatával láthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában