Szarvas

2021.09.13. 19:55

A szlovákság érdekében tett munkájukat díjazták

A szarvasi szlovákságért gyakorolt munkájáért és a nemzetek kapcsolatának ápolásáért tüntette ki hétfőn Nyemcsok Mátyásnét, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatóját és Frankó Annát, a település Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnökét dr. Emil Kuchár Főkonzul.

Vásári Erzsébet

20210913 Szarvas A békéscsabai Szlovák Köztársaság Főkonzulátusának szervezésében kitüntetéseket adnak át. A kitüntetés: A Szlovák Köztársaság Külgazdasági és Európai Ügyekért Felelős Miniszterének Ezüst Plakettje. Díjazottak: Nyemcsok Mátyásné és Frankó Anna A díjat Dr. Emil Kuchár Főkonzul adja át. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Szlovák Köztársaság Külgazdasági és Európai Ügyekért Felelős Miniszterének Ezüst Plakettjét adományozta hétfőn dr. Emil Kuchár Nyemcsok Mátyásnénak és Frankó Annának. A díjátadót a Cervinus Teátrumban tartották.

Dr. Emil Kuchár az eseményen elmondta, ha kimondják, hogy Szarvas, mindig eszükbe jut Frankó Anna és Nyemcsok Mátyásné neve is. A település ugyanis Szlovákiában már fogalom, sokszor emlegetik, hogy itt tanult Milan Rastislav Štefánik politikus, csillagász és Csehszlovákia egyik alapítója, valamint a ragyogó Vízi Színházat és kiváló helyi iskolákat is gyakran felidézik. Hozzátette, miután a Szarvashoz és lakosságához fűződő pozitív élményeiről tájékoztatta Szlovákia kül- és Európa-ügyi miniszterét, Ivan Korcok-ot, adva szavára elhatározta, hogy Ezüst Plakettet adományoz a fent említett két kiváló hölgynek.

Frankó Anna, Dr. Emil Kuchár és Nyemcsok Mátyásné /Fotó: Imre György/

Részletezte, Nyemcsok Mátyásné hosszú évek óta a szarvasi szlovák közösség vezetője. Mint pedagógus és iskolaigazgató is hangsúlyosan építi be munkájába a szlovák elemeket. Éppen ezért örömmel értesült róla, hogy tevékenységét Babák Mihály polgármester nemrég kitüntetéssel ismerte el. Az iskola ugyanis vezetése alatt jelentőségét és kapcsolatait tekintve nemzetközi szintűvé emelkedett, ami annak köszönhető, hogy érzékelhetően mélyíti azt a barázdát, amely a szlovák identitástudat kialakítását szolgálja. Továbbá intenzíven együttműködik a szlovák és magyar önkormányzatokkal, munkájával pedig Szarvast még jelentősebbé, nevezetesebbé teszi.

Frankó Annáról szólva elmondta, ő a szarvasi szlovákság szíve. Hiszen amikor épp nincsenek új hírek, megjelenik az újságja, a Novinkár, ami emlékezteti őket arra, hogy Szarvas él és az itteni szlovákok munkálkodnak. Évtizedekig volt kiváló szlovák nyelvtanár, majd igazgatóhelyettes, amiért nemrég városi elismerésben részesült. Most pedig nemzetiségi önkormányzati elnökként a régi szlovákság meghatározó arca. Nagyrészt neki köszönhető a szlovák egyesületek és a városi intézmények közötti együttműködés sikeres fejlődése. A főkonzul végül elmondta, mindkét asszony meghatározó, erős egyéniség, akik egész életükben Szlovákia és Magyarország sikeres együttműködéséért fáradoztak, amiért köszönet és miniszteri Ezüst Plakett illeti őket.

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója elmondta, megtiszteltetés volt számukra, hogy a színház helyet adhatott a díjátadónak. Hangsúlyozta, ők is büszkék a kitüntetettekre, és szívből gratulálnak nekik. Hozzátette, bízik abban, hogy ehhez hasonló események vagy szlovák színházi események kapcsán még sokat és gyakran találkoznak majd a főkonzullal Szarvason.

Megtiszteltetés számukra elismerésük

Frankó Anna elmondta, rendkívül hálás a kitüntetésért, és különösen jól esik számára, hogy néhány évnyi ismeretség után ilyen magasra értékeli a munkáját a főkonzul. Majd megígérte Emil Kuchár-nak, hogy a jövőben is a szarvasi szlovákokért fog dolgozni. Nyemcsok Mátyásnétól megtudtuk, nagyon örül annak, hogy munkáját ilyen nagyra értékeli a főkonzul, és méltónak tartotta erre a díjra. Kiemelte, tevékenysége azonban a kollégái nélkül nem lenne ilyen eredményes, illetve elődje, Medvegy Pálné igazgató nélkül sem, hiszen azt folytatja, amit ő egykor elkezdett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában