Torma család

2021.09.25. 11:29

A kevermesi hármas ikrekből egyedül Gazsi élte meg a felnőttkort

Tündéri kislányoknak adott életet Vörös Bernadett, a kevermesi anyuka, szeptember 7-én. A hármas ikrekről szóló cikkünkben úgy fogalmaztunk, ők a községben az első trió. Hírportálunkon megjelent hírre sok száz gratuláló hozzászólás érkezett, ezek közül az egyikben Megyeri Júlia megemlítette, hogy Kevermesen születtek már hármas ikrek, igaz, nagyon régen, az ő nagymamája szült három fiút. A idő és az emlékezet kerekét alaposan visszaforgattuk.

Csete ilona

Az Érden élő elszármazott kevermesi asszonyt időutazásra kértük. Beszélgetésünk nyomán kirajzolódott a Torma család élete előttünk. Máig ott laknak Júlia rokonai. Szerepelnek abban a képeskönyvben is, amiről néhány hónapja írtunk, hiszen Kevermes múltját nagy érdeklődés mellett és nagy sikerrel kutatta fel két helyi fiatal, Bozó László és Magyar Ágnes.

– Kevermesen volt már hármasiker-szülés, az én anyai nagymamám, Torma Pálné Gulyás Julianna szült három fiút majd 100 éve. Gáspár, Menyhért, Boldizsár közül csak Gáspár élte meg a felnőttkort. A hármas ikrek közül az egyik kisfiú néhány hetes, a másik pár hónapos korában elhunyt

– tudtuk meg Júliától.

A harmadik gyermeknek, Torma Gáspárnak hosszú élete volt, a termelőszövetkezetben dolgozott. A nagy família történetét visszavezettük az ikrek édesapjáig.

Megyeri Júlia a kép bal oldalán, a masnis kislány sok évtizeddel ezelőtt /Fotó: BMH/

Torma Pál boldogan élt első házasságában, született egy fia (István) és egy lánya (Piroska). Ám korán elvesztette a párját:

– Ekkor nagyapámnak kommendáltak egy fiatal lányt, a 21 éves Gulyás Juliannát. Összeházasodtak, talán 1911 tájékán és azután sorban születtek gyermekeik. A családi emlékezet szerint nagymamám több mint tíz gyermeknek adott életet. Kétszer szült kettes ikreket. A már általam említett hármas ikrei 1928. szep­tember 6-án látták meg a napvilágot. Az érdekesség, hogy a sok gyerek mind fiú lett. Amikor nagyapám 52 éves volt, nagymamám 42, megszületett egyetlen közös lányuk, az utolsó gyermekük, az én édesanyám, 1934-ben. Ezzel is érzékeltetni szeretném, hogy a Torma család első gyermeke (István) és édesanyám (Julianna) érkezése között eltelt húsz év.

A sok Torma gyermek közül végül hetet nevelt fel a pár (egy fiú, Lajos a II. világháborúban hunyt el), akik mellett éppen a hármas ikrek túlélője, Gáspár és annak a felesége maradt.

Az utódok közül még többen élnek Kevermesen, de sokan, az unokatestvérek elkerültek a településről, ahogy Júlia is.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon születtek-e a Torma családban azóta ikrek? Júlia elmesélte, a nagyapja első házasságából született első lány, Torma Piroska iker fiúknak adott életet. S ha jól emlékszik, az unokái között is volt iker.

Megyeri Júlia Érdről tájékozódik, érdekli, mi történik Kevermesen

– Kevermesen jártam iskolába, de az érettségit már Békéscsabán szereztem meg, a gépészmérnök-diplomámat pedig Budapesten. Ott ismertem meg a férjemet, és Érden alapítottunk családot. De figyelem az otthon történteket, így akadtam rá a kevermesi hármas iker kislányok születésére – mesélte Megyeri Júlia, aki már felvette a kapcsolatot a község helytörténeti kutatóival, hogy újabb, hasznos információkkal, fotókkal gyarapítsa Kevermes történetét.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszulettek-az-elso-kevermesi-harmas-ikrek-4325720/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában