Békéscsaba

2021.09.28. 16:40

A kamaszok személyiségfejlődésében fontosak a kortársaiktól kapott reakciók

Megnehezítette a járvány a fiatalok életét, a bezártság miatt nem kaptak visszajelzéseket a kortársaiktól. Most sokan érzik nem jól magukat, fóbiákkal küzdenek, szoronganak, és komolyabban, mint ahogy az indokolt lenne a tanévkezdés miatt – mondta Szabó Andrea iskolapszichológus a kedden a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai könyvtárában tartott ifjúsági évindító rendezvényen.

L. B.

20210928 Békéscsaba Ifjusági év indító rendezvény a képen Varga Tamás alpolgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Hozzátette: a középiskolások az elmúlt egy-másfél évet jellemzően otthon töltötték, és most nem könnyű visszaszokniuk a régi kerékvágásba. Bár az előző tanév végén pár hétre visszatérhettek az iskolapadba, az mégsem volt az igazi, és az akkori problémákon az egymás újra felfedezésének öröme átsegítette őket. Most viszont jönnek a szürke hétköznapok, hogy időben le kell feküdni és fel kell kelni, hogy terhelik őket, hogy tényleg tanulni kell, mivel a pandémia alatti online oktatás során a tudás és az érdemjegy nem feltétlenül egyezett.

Varga Tamás alpolgármester nyitotta meg az ifjúsági évindítót /Fotó: Bencsik Ádám/

Szabó Andrea hangsúlyozta: a kamaszok személyiségfejlődésében nagyon fontosak a kortársaktól kapott visszajelzések. Az otthoni lét miatt azonban csak a szülőktől kaphattak reakciókat, pont azoktól, akiktől le kell válniuk ebben az életkorban, és mindez konfliktusokhoz is vezethetett. Az iskolapszichológus szerint többek személyiségfejlődése megtorpant: bizonytalanabbak, kevesebb önismerettel rendelkeznek, kevésbé gondolkodnak pozitívan, mint pár évvel korábban ugyanennek a korosztálynak a tagjai, és ez a pandémiának köszönhető.

Kiemelte: a jelenlegi helyzetben előfordulhat minden, illetve annak ellenkezője is, például lehet, hogy valakinek nehézséget okoz, hogy be kell menni ismét az iskolába és ott figyelni a tanórákon, másnak viszont lehet, hogy ez a könnyebb. Hangsúlyozta: a fiatalok segíthetnek egymásnak átlendülni a gondokon, fontos, hogy figyeljenek egymásra, hogy bátorítsák egymást egy-egy jó szóval, és az is segíthet, ha akin problémát észlelnek, kézen fogják és iskolapszichológushoz viszik.

Kell egy hely az ifjúságnak

A jövő héten rendezik meg a Csabai Garabonciás Napokat, a keddi eseményen bemutatkoztak a diákpolgármester-jelöltek is. Varga Tamás alpolgármester úgy fogalmazott, a rendezvény kapcsán nem azt kell kiemelni, hogy nem épül fel a GarabonCity, hanem azt, hogy örömteli, hogy egyáltalán meg lehet szervezni a programot. Beszélt a városi közgyűlés által nyáron elfogadott ifjúsági koncepcióról, amiben aláhúzták: szükségük van a fiataloknak egy olyan helyre, mint amilyen az Andrássy Úti Társaskör volt, dolgoznak ezen. A MÁV-sporttelepen idén elkészül az extrém sportpálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában