Tótkomlós

2021.09.26. 07:00

A Csanádi pusztákon szeptemberben nyílnak a vetővirágok

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén szeptember elején kezdtek el virágozni az apró vetővirágok. Az őszi vetések idején nyíló, amariliszfélék családjába tartozó védett virágok szeptember közepéig láthatók.

beol.hu

Forrás: Sallainé Kapocsi Judit

Hazánkban a vetővirág elsősorban a Dunántúli-középhegység hegyoldalain és az alföldi löszpusztákon honos. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül több helyen is megtalálható, változó egyedszámban. Legnagyobb állományait a Csanádi pusztákon, azon belül is a Királyhegyesi-puszta löszös foltjain találjuk, a másik két pusztafolton a Montág-pusztán és Kopáncs-pusztán kisebb egyedszámban vannak jelen – olvasható a nemzeti park honlapján.

Ahhoz, hogy a vetővirág tömegesen nyíljon, szükség van az ősz eleji esőkre. Bár az idén egyelőre még kevés csapadék volt, a sárga virágok már szeptember első napjaiban megjelentek. Mivel aprócska, mindössze 4-5 centiméteres növényről van szó, így a magasabb fűben nehéz észrevenni, de a lekaszált gyepeken jól láthatók a százas nagyságrendben nyíló sárga virágok. Az őszi csapadék elmaradásakor a látványos virágzás elmaradhat és képes a föld alatt is megtermékenyülni. Csavarodó levelei tavasszal hajtanak ki, és a levelek zugában fejlődő toktermése is ilyenkor jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában