előadások

2021.09.03. 17:29

A család fontosságáról szól a szarvasi szabadegyetem

Szabadegyetemet rendeznek Szarvason, melynek fókuszában többek között a család, a gyermektervezés, és -vállalás, valamint a magyar demográfiai helyzet áll. A kétnapos eseményen a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) és annak Családbarát Ifjúsági Szervezete szervezésében többféle előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.

Busi Ottó

Fotó: LP6DMK2

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” címmel, másodízben rendezett gyermek-, család és nővédelmi tematikájú Kárpát-medencei szabadegyetemet a MCSNTT Családbarát Ifjúsági Szervezete Szarvason, a Tessedik Sámuel Múzeum nagytermében. A pénteken és szombaton zajló rendezvényen az előadók az ezeréves magyar állam, a kereszténység, a nemzet, a család összefüggéseit veszik górcső alá. A rendezvény célja a tudatformálás és a népművelés, miközben az előadások az egészség és értékvédelemről is szólnak.

Mindezek mellett a koraszülés, a szülészeti ellátás jelene és jövője, a méhnyakrák megelőzésének témája, a koronavírus-járvány hatása a családok életére, de a terhességmegszakítás és esetleges szövődményei is terítékre kerül.

A székelyföldi és a délvidéki családtervezésről szintén hallhatnak előadást az érintettek, de szó esik a globális népességrobbanás és az ökológiai válság magyar demográfiára gyakorolt hatásairól is.

A Miniszterelnökség, valamint a családokért felelős tárca nélküli miniszter képviseletében a rendezvény állami védnöke a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. Fűrész Tünde az esemény péntek délelőtti megnyitóján kifejtette,

Magyarországon ma már 100 párnak 155 gyermeke születik, míg tíz esztendővel ezelőtt ez a szám még 125 volt.

Hozzátette, 2010-hez képest tavaly majdnem 20 százalékkal kevesebb volt a gyermekvállalási korban lévő nők létszáma, a születések ennek ellenére mégis növekedést mutattak. Ugyanebben a tízesztendős időszakban pedig nagyságrendileg megduplázódott a házasságkötések száma. Fűrész Tünde beszédében a népesedési folyamatok pozitív irányú megfordítását közös ügynek nevezte, egyben kiemelte: a reprodukció helyreállítása nemzeti ügy.

Fűrész Tünde a népesedési folyamatok pozitív irányú megfordítását hangsúlyozta /Fotó: Lehoczky Péter/

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében a családbarát intézkedéseket és a nővédelmet hangsúlyozta, egyben úgy fogalmazott: mind az erkölcsi, mind pedig az anyagi támogatás kiemelt fontosságú a gyermekvállalás elősegítése és a családok támogatása céljából.

– A családbarát intézkedések és a nővédelem kérdése rendkívül fontos egy társadalomban, de ezek csak akkor tudnak érvényesülni, ha az alaptörvénybe és a megfelelő rendelkezésekbe is bele vannak foglalva, és mindkét támogatási forma egyszerre tud érvényesülni – részletezte.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte,

a kormányhivatalnak nemcsak az a fontos, hogy hatósági feladatait ellássa, hanem az is, hogy a szarvasi és a hozzá hasonló szerveződéseket segítse és az abban résztvevők munkásságát előrelendítse.

Az igazgató beszédében hangsúlyozta, a MCSNTT és a kormányhivatal már több rendezvényen dolgozott és működött együtt, egyben reményét fejezte, ki hogy ez a közös munka a jövőben is folytatódni fog.

A szabadegyetemen a Rákóczi Szövetség elnökségét Nagy Domonkos István képviselte, aki a szövetség tevékenységét ismertette, majd a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társasággal közös munkáról beszélt. Nagy Domonkos István szerint egy olyan együttműködés indulhat el a társaság és a szövetség között, amely szavai szerint mind a két szervezet épülése lehet, szakmai és emberi kapcsolatok szempontjából egyaránt.

Családbaráttá tennék a gondolkodást

Dr. Párducz László PhD. a MCSNTT elnöke a társaság munkásságát ismertetve lapunknak, hogy olyan közgondolkodás kialakításában igyekeznek közreműködni, amely elősegíti a harmonikus családi életet, a nők, a gyermekek, a hátrányos helyzetű népcsoportok védelmét, a reproduktív egészségmegőrzés feltételeinek biztosítását, a különböző szakterületeken dolgozó emberek tevékenységeinek összehangolását. Egyben kiemelte, Magyarország népessége több mint tíz évvel az ezredforduló után a tízmilliós lélekszámú határ alá esett. – A közgondolkodás változását szeretnénk befolyásolni úgy, hogy gyermekcentrikussá, családbaráttá tegyük azt – hangsúlyozta dr. Párducz László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában