terápia

2021.08.09. 11:28

Újabb kis harcos gyógyulásáért kezdtek gyűjtésbe Szeghalmon

Czebe Zsóka születésekor minimális oxigénhiányos állapotba került. A kislány ötéves elmúlt, amikor elkezdett egyedül járni, ami a mai napig nem stabil. Beszélni sem tud, de vannak taktikái arra, hogy megértsék. Zsóka szülei folyamatosan keresik számára a lehetőségeket, és egy új kezeléssel sokat javult az állapota. Ahhoz, hogy a terápiával elérje célját: stabilan egyedül járjon, beszéde beinduljon, és az önállósága is fejlődjön, minimum egy éven át minden hónapban részt kell vennie az egyhetes tréningen.

Busi Ottó

– Egy újabb kis harcos, ezúttal egy kis hercegnő kéri a segítségünket – szólt nemrégiben a felhívás az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott Gyermekeket Támogató Alapítvány közösségi oldalán. A kislány Czebe Zsóka, aki 2013. február 15-én született, látszólag probléma nélkül, de mint később kiderült, ez nem így volt.

– Elsőként az tűnt fel, hogy nem akart semmit sem megfogni, és amikor nyolc hónaposan még mindig nem fogott, és hason fekve „repülőzött”, magánúton kezdtük el felderíteni a probléma okát.

A neurológus szakorvos megállapította, hogy Zsóka teljes testében hipotón, azaz egy nagyon laza izomzatú baba.

Eltelt még néhány hónap, amikor egyéves korában az MR-vizsgálat kimutatta, hogy születésekor minimális oxigénhiányos állapotba került – árulta el a kislány édesanyja. Hajdu Anita hozzátette, sajnos ez olyan rossz helyen érte Zsóka agyát, hogy már ötéves elmúlt, amikor elkezdett egyedül járni, ami a mai napig nem stabil. Kognitív képessége elmaradott, és beszélni sem tud, de vannak taktikái arra, hogy megértsék.

Az új kezelés után Zsóka figyelme is sokat fejlődött /Fotó: BMH/

Az édesanya elmondta, alig, hogy betöltötte a harmadik életévét Zsóka, amikor egy másik megoldandó dolog jött: kiderült, hogy 1-es típusú diabéteszes a kislány. – 40,7-es volt a vércukorértéke, és két napig kómában feküdt a gyermekkórház intenzív osztályán – emlékezett vissza Hajdu Anita. A kis „harcos” azonban szülei segítségével folyamosan azon van, hogy állapota javuljon, nyolc hónapos korától három éven át járt heti egyszer Dévény-tornára, és közben elkezdődött a helyi szakszolgálatnál az SNI-s fejlesztése is, mely konduktív fejlesztésből és gyógypedagógiából állt, összesen heti 4 órában.

Mellette minden évben tavasztól őszig járt terápiás lovaglásra, és amíg volt lehetőség hidroterápiára, 2017 novemberétől pedig EMOST-kezelést kap. Jelenleg a kislány magántanuló.

Szülei megállás nélkül keresik számára az új lehetőségeket, így jutottak el a solymári Borsóházba, ahol Zsóka számára nagyon sokat tudnak segíteni a szakemberek. – Csípőízületeit erősítve már az első hét intenzív terápia után sokat javult a koordinációja. Finommotorikáját is fejlesztik, és még a figyelme is sokat fejlődött – árulta el Hajdu Anita. Mint megtudtuk,

a kislány szülei ezután keresték meg az alapítványt, hogy tudnak-e segíteni a terápia éves költségeinek összegyűjtésében.

– Ahhoz, hogy a terápiával elérje célját: stabilan egyedül járjon, beszéde beinduljon és az önállósága is fejlődjön, minimum egy éven át minden hónapban részt kell vennie az egyhetes tréningen, aminek díja hetente 145 ezer forint, ezenkívül a szállás, utazás olyan nagy terhet ró a szülőkre, hogy azt már nem tudják fedezni. Az elérni kívánt összeg Zsóka részére, ami tartalmazza az egyéves terápiát és annak járulékos költségeit, összesen 4,2 millió forint – részletezte az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott Gyermekeket Támogató Alapítvány.

Zsóka terápiájára 4,2 millió forintot kell gyűjteniük.

Egyesztendős terápia

Aki szeretné támogatni a kislány gyógyulását, az adományát az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott Gyermekeket Támogató Alapítvány által nyitott bankszámlaszámra utalhatja át. Az alapítvány kéri, hogy az „adomány” szó legyen feltüntetve a közleményben a felajánláskor.

Együtt a Kisangyalokkal

OTP Bank 11733027-28363516

IBAN: HU25-11733027-28363516-00000000

SWIFT-kód: OTPVHUHB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában