TOP

2021.08.24. 06:55

Új tornaszobákra is jut a jelentős támogatásból Sarkadon

Tornaszobákkal is bővítenek három óvodát Sarkadon, illetve a város déli részén korszerűsítik a csapadékvizet elvezető csatornákat. Erre a két fejlesztésre nyert összesen 650 millió forint támogatást az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – ismertette dr. Mokán István polgármester.

Licska Balázs

Széchenyi Sétányi Óvoda fejlesztésének átadása. Közel 340 ezer forintos felajánlást tett az ART TeleCom Kft., melynek köszönhetően kiküszöbölték a telefonos rendszerben jelentkező problémákat és teljessé tették a WiFi lefedettséget a kecskeméti Széchenyi sétányi óvodában. 20210623 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Évek óta várt beruházásokról van szó, és ezeket az elképzeléseket megfogalmazták korábban, a TOP tervezésekor – kezdte dr. Mokán István polgármester.

Hozzátette: mivel szakmailag is megalapozott projektekről van szó, a felszabaduló, visszahulló forrásokból mindkét fejlesztésre kaptak támogatást, összesen 650 millió forintot:

az óvodákra 300 millió, a csapadékvizet elvezető rendszerekre 350 millió forintot.

Az óvodákkal kapcsolatban kiemelte, hogy Sarkadon az elmúlt években jelentős mértékben fejlesztették a nevelési-oktatási intézményeket.

Új bölcsőde épült, energetikailag megújult az Epreskert, a Vasút és a Kossuth utcai óvoda, a középiskola és annak tornacsarnoka.

A Gyulai úti általános iskolához tálalókonyha épült, most pedig a végéhez közeledik a Kossuth utcai általános iskola felújítása és sportcsarnokkal való bővítése. A városvezető hangsúlyozta, nagy szükséglet mutatkozik az óvodáknál a tornaszobákra. A mostani pályázat révén ez is megvalósulhat három helyszínen: az Epreskert, a Szalontai és a Vasút utcai intézményben.

Évtizedek óta várnak arra Sarkadon, hogy tornaszobákkal bővítsék az óvodákat /Illusztráció: MW/

Kővári Arnold osztályvezető ismertette: a Szalontai úton kiváltanak egy szükségcsoportszobát; tornaszobát, közlekedőt, előteret, szertárat, raktárat és két fejlesztőszobát építenek, illetve hoznak létre belső átalakításokkal.

Az újonnan épülő rész önálló bejárattal is rendelkezik majd. A Vasút utcában tornaszoba és csoportszoba épül, mivel a korábbi csoportszoba nem volt megfelelő.

Emellett lesz öltöző, szertár, mosdó valamint közlekedő, és lehetőség szerint itt is kialakítanak fejlesztőszobát.

Az Epreskert utcában tornaszoba épül szertárral, közlekedővel, illetve két fejlesztőszoba raktárral. Továbbá a korábbi felújítás során nem korszerűsített részeket ugyancsak rendbe teszik.

A csapadékvizet elvezető rendszerek fejlesztése érdekében több programot valósított meg a város az elmúlt években – folytatta dr. Mokán István polgármester, és kiemelte: a rendszer jelesre vizsgázott. Vannak azonban még olyan helyek, ahol beavatkozások szükségesek, most az újteleki városrészben jelentkező problémákra találnak megoldást.

Emellett a TOP Plusz során megvalósítanák a korábban a Waterman-projektekben megtervezett beruházásokat.

Kővári Arnold osztályvezető elmondta:

a fejlesztés öt utcát és tíz csatornaszakaszt érint, összesen 3250 méteren.

Vásárolnak egy nagy teljesítményű szivattyút, aminek kiépítik a telepítési helyét is a Batthyány utca végén, illetve építenek egy tiltót is, amivel megakadályozzák, hogy a külterületekről érkező víz elöntse Sarkad déli részét. A Gyulai úton és a Batthyány utcákban, hat szakaszon zárt rendszerű csatornát építenek ki; a Lehel utcában, a Kálvin téren és a Kálvin utcában, az Iskola utcában, négy szakaszon pedig korszerű földmedrű árkok lesznek.

Többéves álmok válnak valóra

Ahogy dr. Mokán István polgármester, úgy Kővári Arnold osztályvezető is hangsúlyozta, hogy többéves álmok válhatnak valóra Sarkadon a két beruházásnak köszönhetően.

Hamarosan megkötik a támogatói szerződéseket, amit a projektek előkészítése követ. Engedélyes, majd kiviteli terveket készítenek, és lefolytatják a közbeszerzési eljárást, ami, ha eredményesen zárul, indulhat a tényleges munka.

A beruházások végleges mérete, volumene csak a tervek ismeretében dől el, tekintettel arra, hogy az építőipari árak emelkedtek az elmúlt időszakban. A két fejlesztést jövő év végéig kell megvalósítania az önkormányzatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában