gazdaság

2021.08.05. 11:27

Tótkomlósi mintaprojektet támogat az evangélikus egyház

A Magyarországi Evangélikus Egyház egy olyan mintaprojektet támogat, amelynek a helyszíne a Békés megyei kisváros, Tótkomlós.

Csete Ilona

20210527 Szeged Oláh János gyálaréti tanyáján Marton János Guiness-rekorder birkanyíró nyírja a rackajuhokat. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az egyházi zsinat kezdeményezésére 2020-ban megfogalmazták azt a célt, hogy az evangélikus gyülekezetek igyekezzenek minél inkább a gazdasági önállósodás felé mozdulni. Végezzenek olyan tevékenységeket, amikkel stabilizálhatják a gyülekezeti életet úgy, hogy maguk teremtik elő ehhez az anyagi forrásokat. Az érintett komlósi gyülekezet lelkésze, Szpisák Attila elmondta, ezen a vidéken a legjobb befektetés az ­agrárium.

– Van tapasztalatunk is, nem most kezdtünk foglalkozni a növénytermesztéssel, az állattenyésztéssel. Öt éve hortobágyi racka törzstenyésztők vagyunk. Állományunk eléri mára a 70 egyedet. Ezért is gondoltuk azt, lehetnénk a zsinat által megfogalmazott céloknak a mintaprojektje itt, Békés megyében – mesélt törekvéseikről.

Az országos egyház támogatásával vásároltak egy, Tótkomlós határában lévő majort, olyat, ahol évtizedek óta hagyománya van az állattartásnak.

– Visszatérítendő támogatással sikerült megvennünk a majort, ahol van 300 anyajuh, és rendelkezésre áll legelő is. Üzleti tervünkben mindent kidolgoztunk, 2022 januárjától munkához is látunk – sorolta a lelkész.

Van tapasztalatuk a rackajuhok tenyésztésében /Fotó: Archív MW/

Megtudtuk, a gazda, akitől megvették a gazdaságot, kötődik az evangélikus egyházhoz, ő a folytatásban is segítségükre lesz. Érkezik a komlósiakhoz egy telepvezető ősszel, akivel azután közösen, a gazdálkodás minden területéből igyekeznek a legjobbat kihozni.

– Azt fogalmaztuk meg az országban elsőként az üzleti tervünkben, hogy képessé tesszük magunkat a gazdasági önfenntartásra tíz éven át, miközben vissza is fizetjük az országos egyháznak a vételi árat

– tette hozzá Szpisák Attila.

A tótkomlósi evangélikus gyülekezetnek van egy szenvedélybetegek rehabilitációjával foglalkozó programja. A résztvevőket eddig is bevonták az állatokkal való foglalatosságokba. Az új helyzet ezen a téren is hozhat előrelépést.

– Tizenöten vannak a programban. Hosszú távú elképzelésünk, hogy akár bentlakásos formában a létszámot bővítjük. A majorban volna arra lehetőség, hogy ott elhelyezzük ezeket az embereket. A kísértéstől távol, értékteremtő munkával még hatékonyabbá válhatna számukra a program. Ez egyelőre terv – egészítette ki elképzeléseiket Szpisák Attila.

A helyi ügy mindenki számára rendkívül fontos

Megkérdeztük a Magyarországi Evangélikus Egyház országos fel­ügyelőjét, Prőhle Gergelyt, milyen előzmények, tapasztalatok alapján választották ki erre a mintaprojektre a komlósiakat?

– Mindenekelőtt bíztunk Szpisák Attila és felesége körültekintésében, valamint helyismeretében. Ugyanakkor fontosnak tartottuk azt is, hogy megismerjük külső szakértők véleményét is. Déli egyházkerületünk felügyelője, Font Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke is segítségünkre volt ebben. Minden ilyen kezdeményezés esetében fontos, hogy a helyi gyülekezet valóban egységesen álljon az ügy mögött. Komlóson ez volt a helyzet. És persze arra is figyelünk, hogy a már meglévő intézményrendszer működését segítse az új projekt. Ha a szociális ellátásunkban részesülők valóban értelmes tevékenységet is találnak a mezőgazdaságban, állattenyésztésben, akkor bízhatunk a sikerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában