kmnp

2021.08.14. 11:01

Tizenhárom pár kuvik költött szalakótaodúban

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a szalakótáknak kihelyezett, úgynevezett D-odúkban rendszeresen költenek kuvikok is. Idén 13 kuvikpár választotta ezt a lehetőséget.

N. T.

– A kuvik az egyik leggyakoribb bagolyfaj a térségben. Jellemzően tanyákon, állattartó telepeken, istállók, juhhodályok padlásain, vagy alkalmas üregekben, odúkban költ, évente egyszer. Sikertelen költés esetén pótköltések is előfordulnak – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Kuvikok a költőládában /Fotók: Őze Péter/

Fészket nem épít, 3-5 tojását közvetlenül az aljzatra rakja. A hím nem ül a tojásokon, táplálékot hord a kotló tojónak, majd a fiókáknak is. Később, a nagyobb fiókák etetésében a tojó is részt vesz.

A kuvikfiókák négyhetes korukban repülnek ki, de a szülők ezt követően is gondozzák őket.

Táplálékuk elsősorban kisemlősökből és gerinctelenekből áll, de néha madarakat, kétéltűeket, hüllőket, halakat is zsákmányolnak.

Az utóbbi évtizedekben folyamatosan fogynak a kuvik hagyományos költőhelyei, azaz a tanyás ingatlanok és a régi állattartó telepek. Az újonnan épült ingatlanok sok esetben teljesen zártak, tehát nem tudnak bennük fészket rakni a kuvikok. Megfigyelték, hogy a lakott épületek közelében kihelyezett szalakótaodúkban szinte mindig költ egy pár kuvik is.

Cserebökény térségében az idén 13 pár kuvik költött sikeresen a szalakóták számára kihelyezett mesterséges költőládákban. Egy-egy alkalmas D-odúba évente visszatérnek és költenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában