101-es gyalogezred

2021.08.02. 10:38

Százhét éve indultak a frontra a csabai hősök

Gyertyákat gyújtottak, koszorúztak hétfőn a városvédő és városszépítő egyesület tagjai, katonák, illetve diákok a 101-es gyalogezredre, a hősökre emlékezve a Szabadság téri obeliszknél, Békéscsabán.

L. B.

20210802 Békéscsaba Megemlékezést tartottak a 101 es gyalogezred emlékművénél a képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Huszár Endre, az egyesület elnökségi tagja elmondta: az apropót az adta, hogy kereken száz éve, augusztus 2-án tartottak egy megemlékezést a nagy világháborúban harcolt 101-esek tiszteletére.

Mészáros Zsuzsanna, az egyesület alelnöke és Huszár Endre elnökségi tag a megemlékezésen /Fotók: Bencsik Ádám/

Kiemelte:

a magyar katonák több fronton is helyt álltak, a főleg csabaiak alkotta gyalogezred hősiességről tett tanúbizonyságot, becsülettel és bátran harcolt, amit jelez, hogy rengetegen kaptak később a katonák közül elismerést, 144-en például vitézi címet.

Hozzátette: a 101-es gyalogezred 1883-ban alakult meg, éveken át gyakorlatozott, ami 1914-ben elmaradt. 1914. augusztus 2-án indult az egyik zászlóalj a Vajdaságba. A parancsnokok közül kiemelte Panwitz Vilmost, aki 1865-ben született és 1937-ben hunyt el Békéscsabán, a ligeti temetőben nyugszik.

Az ütközetek során valamennyi akciót ő vezetett, a frontvonalban harcolt. Később adományokat is gyűjtött, hogy segítse az elesettek családtagjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában