Békéscsaba

2021.08.10. 19:15

Ötleteket is adtak a civilek a fórumon

A civil szervezetek helyzete került középpontba azon a fórumon, aminek kedden a Bankó András utcai Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ adott otthont.

L.B.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kifejtette: itthon 50-60 ezer civil szervezet működik, amelyek 150-200 ezer embernek adnak munkát és a bruttó hazai termék, a GDP 4-5 százalékát termelik. Hozzáfűzte: a koronavírus-járvány a közösségi lét alapjait torpedózta meg, és bebizonyosodott, szükség van az együttlétekre.

A szerző felvétele

A Miniszterelnök főosztályvezetője, dr. Kecskés Péter elmondta: a keddi békéscsabai fórum egy országjárás 35. állomása volt, szerdán mentek Gyulára, Mezőkovácsházára és Szarvasra is. A tanácskozások azért fontosak, mert azokon a szakemberek kérdésekre válaszolhatnak, a civil szervezetek képviselői tapasztalataik alapján ötleteket vethetnek fel, amelyeket beépítenek. Több jogszabály-változás is történt a javaslataik alapján, például bevezették az egyszerűsített támogatást.

Hangsúlyozta: az emberek nemcsak arra vágytak a járvány végén, hogy elmehessenek nyaralni, hogy beülhessenek egy étterembe, hanem arra is, hogy visszatalálhassanak a közösségekbe. A civil szervezetek sokrétűek, hiszen működnek például a szociális szféra, a kultúra vagy a sport területén, és pont ebben rejlik az erejük is. Az önkéntesek a civil szervezeteken belül olyan tehetnek, amelyek hasznosak egy-egy közösség számára, miközben kikapcsolódnak, jó időtöltést találnak maguknak.

Kiemelte: a források elérhetősége mindig létkérdés egy-egy civil szervezet számára, meghatározza működésüket, azt, hogy milyen programokat, rendezvényeket szervezhetnek. A Nemzeti Együttműködési Alap keretösszege háromszorosára nőtt 2014 óta – jövőre 11 milliárd forint lesz –, emellett immár elérhető a Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában