együttműködés

2021.08.02. 17:29

Mérnökképzés indul Békéscsabán

A Gál Ferenc Egyetem (GFE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) együttműködésének köszönhetően beindul a mérnökképzés Békéscsabán – jelentették be a hétfőn a békéscsabai campuson tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Fotós: Bencsik_Adam

A pótfelvételi eljárás keretében elérhető állami ösztöndíjas formában is, levelező munkarendben a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és a programtervező informatikus képzés, azokra augusztus 8-ig lehet jelentkezni.

Békéscsaba Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta,

a békéscsabai felsőoktatás 35 éves múltra tekint vissza, volt sokféle fenntartó, szakirány és törekvés.

Azzal, hogy pár éve a Gál Ferenc Főiskola átvette a békéscsabai gazdasági kart, a stabilitás időszaka kezdődött el. Azzal pedig, hogy a főiskola egyetemmé vált, és hogy együttműködés indult Békéscsaba vonatkozásában a Szegedi Tudományegyetemmel, egy újabb fejlődési irány bontakozott ki.

– Soha annyi alapképzés nem indult a városban, mint idén – mondta Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő jelezte, a pótfelvételi eljárás során Békéscsabán három képzést indít a GFE, valamint hármat levelező munkarendben, állami ösztöndíjas formában is a SZTE, így gépészmérnökit, mechatronikai mérnökit és programtervező informatikust. Kiemelte: azért dolgoznak, hogy olyan újabb képzések indulhassanak, amelyeket igényelnek a helyiek és a gazdasági szereplők.

Dr. Rákóczi Attila, dr. Széll Márta, Herczeg Tamás, dr. Árpási Zoltán, Majoros Béla és Kása István beszélt a sajtótájékoztatón /Fotó: Bencsik Ádám/

– A békéscsabai a GFE és a SZTE első Szegeden kívüli együttműködése – ecsetelte dr. Széll Márta, az SZTE rektorhelyettese, aláhúzva, kiválóak Békéscsabán az infrastrukturális körülmények. A pótfelvételi eljárás során a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki, valamint a programtervező informatikus képzésben 20-20, illetve 30 állami ösztöndíjas helyet hirdettek meg. Emellett 17 szakirányú továbbképzést indítanak a városban, ezek közül kiemelte a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnököt és a megújuló energia hasznosítót. Ezzel a mindennapok, valamint a következő évtizedek kihívásaira igyekeznek reflektálni.

Hangsúlyozta,

a szakok indításával igazodnak a munkaerőpiaci elvárásokhoz, és egyeztetnek a helyi cégekkel, hogy milyen kompetenciákkal és tudással felvértezett szakemberekre van szükségük.

Kiemelte: a SZTE és a GFE, valamint a gazdasági szereplők is azt a célt fogalmazták meg, hogy a szakembereket helyben tartsák. A mérnökképzés beindításával azonban nem állnak meg, a terveikben szerepel, hogy sportszakembereket szintén képezzenek a városban.

– A korábbiakhoz képest 30 százalékkal növelték Békéscsabán a hallgatói létszámot, és ez a szám a pótfelvételi eljárás eredményeként tovább emelkedhet – ismertette dr. Árpási Zoltán, a GFE Gazdasági Karának dékánja. Elmondta, a pótfelvételi eljárás során a hagyománynak megfelelően gazdálkodási és menedzsment, műszaki menedzser, valamint pénzügy és számvitel képzéseket hirdettek meg. Fontosnak nevezte, hogy otthont adhatnak a SZTE képzéseinek is, és hogy így betölthetik a műszaki területet érintő eddigi űrt. Kiemelte: nemcsak kiváló pénzügyesek, hanem remek mérnökök is kikerülhetnek a jövőben a békéscsabai campusról.

Helyben kell a tudást biztosítani

A Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezetője, Kása István azt mondta: azok a fiatalok, akik elmennek más városba mérnökké válni, nem igazán térnek vissza. Akkor lesz megfelelő szakember-utánpótlás helyben, ha a fiatalok helyben szerzik meg a tudást. Úgy véli, be kell bizonyítani, hogy lehet itt boldogulni, hogy megszerezhető itt a tudás, és hogy jól lehet itt ebből élni.

A Csaba Metál Zrt. elnöke, Majoros Béla elmondta, 1200 embert foglalkoztatnak Békéscsabán és Szeghalmon, közülük hatvanan diplomások, többségük mérnök. Megerősítette, nagy szükségük van a helyi cégeknek mérnökökre, ők tele vannak robotokkal, célgépekkel, amelyek kezelése és javítása megfelelő tudást igényel. Kiemelte: készen támogatni a mérnökképzést.

A kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila elmondta, a GFE több Békés megyei városban van jelen, és az egyetem együttműködik a kormányhivatallal, például pályázatokban, tudományos kutatásokban, konferenciák szervezésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában