együttműködés

2021.08.02. 17:29

Mérnökképzés indul Békéscsabán

A Gál Ferenc Egyetem (GFE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) együttműködésének köszönhetően beindul a mérnökképzés Békéscsabán – jelentették be a hétfőn a békéscsabai campuson tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

20210802 Békéscsaba Új szakokkal bővül a Gál Ferenc főiskola a képen dr Rákóczi Attila főigazgató pr dr Széll Márta rektorhelyettes Herczeg Tamás országgyűlési képviselő dr Árpási Zoltán dékán Majoros Béla elnök Kása István ügyvezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A pótfelvételi eljárás keretében elérhető állami ösztöndíjas formában is, levelező munkarendben a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és a programtervező informatikus képzés, azokra augusztus 8-ig lehet jelentkezni.

Békéscsaba Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta,

a békéscsabai felsőoktatás 35 éves múltra tekint vissza, volt sokféle fenntartó, szakirány és törekvés.

Azzal, hogy pár éve a Gál Ferenc Főiskola átvette a békéscsabai gazdasági kart, a stabilitás időszaka kezdődött el. Azzal pedig, hogy a főiskola egyetemmé vált, és hogy együttműködés indult Békéscsaba vonatkozásában a Szegedi Tudományegyetemmel, egy újabb fejlődési irány bontakozott ki.

– Soha annyi alapképzés nem indult a városban, mint idén – mondta Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő jelezte, a pótfelvételi eljárás során Békéscsabán három képzést indít a GFE, valamint hármat levelező munkarendben, állami ösztöndíjas formában is a SZTE, így gépészmérnökit, mechatronikai mérnökit és programtervező informatikust. Kiemelte: azért dolgoznak, hogy olyan újabb képzések indulhassanak, amelyeket igényelnek a helyiek és a gazdasági szereplők.

Dr. Rákóczi Attila, dr. Széll Márta, Herczeg Tamás, dr. Árpási Zoltán, Majoros Béla és Kása István beszélt a sajtótájékoztatón /Fotó: Bencsik Ádám/

– A békéscsabai a GFE és a SZTE első Szegeden kívüli együttműködése – ecsetelte dr. Széll Márta, az SZTE rektorhelyettese, aláhúzva, kiválóak Békéscsabán az infrastrukturális körülmények. A pótfelvételi eljárás során a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki, valamint a programtervező informatikus képzésben 20-20, illetve 30 állami ösztöndíjas helyet hirdettek meg. Emellett 17 szakirányú továbbképzést indítanak a városban, ezek közül kiemelte a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnököt és a megújuló energia hasznosítót. Ezzel a mindennapok, valamint a következő évtizedek kihívásaira igyekeznek reflektálni.

Hangsúlyozta,

a szakok indításával igazodnak a munkaerőpiaci elvárásokhoz, és egyeztetnek a helyi cégekkel, hogy milyen kompetenciákkal és tudással felvértezett szakemberekre van szükségük.

Kiemelte: a SZTE és a GFE, valamint a gazdasági szereplők is azt a célt fogalmazták meg, hogy a szakembereket helyben tartsák. A mérnökképzés beindításával azonban nem állnak meg, a terveikben szerepel, hogy sportszakembereket szintén képezzenek a városban.

– A korábbiakhoz képest 30 százalékkal növelték Békéscsabán a hallgatói létszámot, és ez a szám a pótfelvételi eljárás eredményeként tovább emelkedhet – ismertette dr. Árpási Zoltán, a GFE Gazdasági Karának dékánja. Elmondta, a pótfelvételi eljárás során a hagyománynak megfelelően gazdálkodási és menedzsment, műszaki menedzser, valamint pénzügy és számvitel képzéseket hirdettek meg. Fontosnak nevezte, hogy otthont adhatnak a SZTE képzéseinek is, és hogy így betölthetik a műszaki területet érintő eddigi űrt. Kiemelte: nemcsak kiváló pénzügyesek, hanem remek mérnökök is kikerülhetnek a jövőben a békéscsabai campusról.

Helyben kell a tudást biztosítani

A Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezetője, Kása István azt mondta: azok a fiatalok, akik elmennek más városba mérnökké válni, nem igazán térnek vissza. Akkor lesz megfelelő szakember-utánpótlás helyben, ha a fiatalok helyben szerzik meg a tudást. Úgy véli, be kell bizonyítani, hogy lehet itt boldogulni, hogy megszerezhető itt a tudás, és hogy jól lehet itt ebből élni.

A Csaba Metál Zrt. elnöke, Majoros Béla elmondta, 1200 embert foglalkoztatnak Békéscsabán és Szeghalmon, közülük hatvanan diplomások, többségük mérnök. Megerősítette, nagy szükségük van a helyi cégeknek mérnökökre, ők tele vannak robotokkal, célgépekkel, amelyek kezelése és javítása megfelelő tudást igényel. Kiemelte: készen támogatni a mérnökképzést.

A kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila elmondta, a GFE több Békés megyei városban van jelen, és az egyetem együttműködik a kormányhivatallal, például pályázatokban, tudományos kutatásokban, konferenciák szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában