fejlesztési tervek

2021.08.30. 19:58

Még több látnivaló várja a Kígyósra érkező turistákat

A Szabadkígyós és Újkígyós közötti kerékpárút felújításáról, valamint az ehhez kapcsolódó turisztikai fejlesztési tervekről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt a szabadkígyósi Wenckheim-kastély mellett. Az eseményen elhangzott, a napokban elnyert 580 millió forintos pályázati összegből a helyi turizmust kívánják fellendíteni.

Vágvölgyi Nóra

20210830 Szabadkígyós A Szabadkígyós és Újkígyós közötti kerékpárút felújításáról, valamint az ehhez kapcsolódó turisztikai fejlesztési tervekről tart sajtótájékoztatót Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Balogh József, Szabadkígyós polgármester és Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere. Az eseményre ezúton tisztelettel meghívom. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a megyei önkormányzat a 2014–2020-as fejlesztési időszakban többször is kezdeményezte a turisztikai pályázatok újranyitását. Így fordulhatott elő, hogy a közel 58 milliárd forintos fejlesztési keretből, amellyel Békés megye ebben az időszakban rendelkezett, végül 87,6 milliárd forintot tudott felhasználni.

– Mindezt úgy tehettük, hogy minden olyan esetben, amikor a települések jelezték az igényüket, és lehetőségünk volt maradványösszegek miatt kezdeményezni a pályázatok újranyitását, mindig megtettük. Most sem cselekedtünk másképp.

Arra hivatkozva, hogy egy kiemelt állami beruházás zajlik Szabadkígyóson, melyhez kapcsolódva számtalan kiegészítő ötlet merült fel, kértük a pályázat újranyitását.

Így a szabadkígyósi önkormányzat, a megyei önkormányzat és az újkígyósi önkormányzat közreműködésével összesen 580 millió forintot tudunk fordítani a térség turisztikai fejlesztésére – ismertette a megyei közgyűlés elnöke.

Zalai Mihály, Herczeg Tamás, Balogh József és Botyánszki Pál ismertette a turisztikai fejlesztés részleteit /Fotó: Imre György/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, a pályázatnak fontos részét képezi a Wenckheim kerékpárút közel öt kilométeres szakasza, amely Szabadkígyóst és Újkígyóst fogja összekötni.

– A fejlesztésnek köszönhetően az újkígyósiak és a szabadkígyósiak is kedvezőbb helyzetbe kerülnek majd.

Könnyebbé válhat az iskolába és a munkába járás, illetve a két település közötti szerves kapcsolatot is tovább erősíti a hamarosan megépülő kerékpárút – hangsúlyozta a képviselő.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere elárulta, a közel hatszázmillió forintos forrásból szeretnének bekapcsolódni az országos turizmusba és fejlesztések segítségével bemutatni a kastély látogatóinak a települést és a helyi sajátosságokat is.

– Elsősorban a helyi turizmus fellendítését célozza a pályázat. Egyrészt megújulnak a kerékpárútjaink, ezáltal nemcsak turisztikailag, hanem fizikailag is be tudunk kapcsolódni az ország vérkeringésébe.

Emellett egy modern parkolóhelyet alakítunk ki, fejlesztjük a kígyósi tanösvényt, felújítjuk a kastély melletti majort, mely egykor a kiszolgáló személyzet élettere volt, és amit még annak idején Wenckheim József Antal alapított – avatott be minket Balogh József.

Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere szerint is sokat jelent a két település lakói számára a kerékpárút felújítása, amely mostanra rendkívül balesetveszélyessé vált.

– Megnyugvás lesz számunkra, hogy az átadást követően a Wenckheim kerékpárutat igénybe véve szinte percek alatt érhetünk Békéscsabára – fogalmazott a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában