Szent Lázár Alapítvány

2021.08.24. 17:20

Kreatív közösségi műhelyben segítenek a nehézséggel élő békésieknek

Akadálymentes kreatív közösségi műhelyt adtak át kedden délután Békésen, a Szent Lázár Alapítvány Szentpálsor utcai telephelyén. A fejlesztést Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kálmán Tibor polgármester, Kovács Istvánné, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Kovács Ildikó igazgató avatta fel.

Papp Gábor

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) úgynevezett CLLD pályázatának fontos mérföldkövét jelenti városunkban a Szent Lázár Alapítvány kedden átadott beruházása – fogalmazott köszöntőjében Kálmán Tibor.

Békés polgármestere elmondta, a projektet is koordináló helyi akciócsoport sokat dolgozott, hogy a fejlesztések és a különböző programok a lehető legjobban megvalósulhassanak Békésen.

Kiemelte,

a Szent Lázár Alapítvány komoly értéke és része a városnak, a civil szervezet tagjaira mindig számíthatnak, legyen szó szociális kérdésekről vagy rendezvények szervezéséről.

– A város nagyon sok lakójának segítenek, és folyamatosan újabb innovációkban gondolkodnak – tette hozzá.

Kálmán Tibor polgármester, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kovács Istvánné, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Kovács Ildikó, az alapítvány igazgatója /Fotók: Jenei Péter/

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, minden egyes fejlesztés átadása egy apró ünnep az érintett település életében. Hozzátette, a városban igazi összetartó közösség működik, az önkormányzat munkáját kiegészítve civil szervezetek is segítik a mindennapokat.

– Fontos, hogy a közösség valamennyi tagjára odafigyelnek; azokra is, akik valamilyen nehézséggel küzdenek, és a gondokat közösen igyekeznek leküzdeni

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, ehhez a munkához a kormány is igyekszik segítséget nyújtani. Tíz évvel ezelőtt a megváltozott munkaképességű emberek 18 százaléka dolgozott, mára ez az arány eléri a 44 százalékot. A mintegy 4,7 millió foglalkoztatott közül 160 ezren megváltozott munkaképességűek.

Dankó Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy

a jövő évi költségvetésben 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatására, ami mintegy 10 százalékkal több mint, amit az idei büdzsében különítettek el a célra.

Fülöp Attila államtitkár kiemelte, az alapítvány nappali ellátó intézményként kezdte munkáját.

Fülöp Attila államtitkár

Mint mondta,

az ilyen intézmények biztosítják a pszichiátriai, a fogyatékossággal élő és az idős emberek nappali ellátást, akiknek ennek köszönhetően nem kell bentlakásos intézményekbe költözniük.

Így nem kell kiszakadniuk a családi kötelékekből, és hozzátartozóik is dolgozhatnak. A szociális ügyekért felelős államtitkár kifejtette, a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően 326 településen mintegy 20 milliárd forintból nappali szociális intézmények újultak meg az elmúlt időszakban és korszerűsödnek jelenleg is.

/Fotó: MTI/Rosta Tibor/

Fülöp Attila felidézte, 2010-ben a polgári-nemzeti kormány arra tett vállalást, hogy bővíti a foglalkoztatást, segély helyett munkát biztosít. Megerősítette, 2010-ben a megváltozott munkaképességű emberek közül – akik tartós betegséggel, illetve fogyatékossággal élnek – minden ötödik érintettnek volt munkája. Napjainkra a célcsoport 44 százaléka dolgozik. Az államtitkár az összetett támogatási rendszerről szólva egy elemet külön kiemelt.

– Idén eltöröltük azt a jövedelemhatárt, ami eddig azt szabályozta, hogy bizonyos bérezés fölött nem kaphat valaki rehabilitációs rokkantsági ellátást. Az államtitkár üdvözölte, hogy alulról jövő kezdeményezésként jött létre a beruházás Békésen.

Hagyományőrzés és kreativitás

Kovács Ildikó, a Szent Lázár Alapítvány igazgatója elmondta, a fejlesztés részeként egy akadálymentesített kreatív közösségi teret hoztak létre, amelyet varrógépekkel és szabászasztallal szerelnek fel. A létesítménybe iskolásokat is invitálnak majd pályaorientációs nap keretében. – Abban bízunk, hogy várhatóan nyugdíjas varrónők segítségével a hagyományőrzés és az aktív közösségépítés egyaránt megvalósul majd a beruházásnak köszönhetően – fogalmazott a szakember.

Kovács Ildikótól megtudtuk, hogy az alapítvány 180 embert foglalkoztat, akik közül 160-an megváltozott munaképességűek. Varrás, hálófonás, savanyítás, fazekasműhely és összeszerelő műhely egyaránt működik az alapítvány égisze alatt. A szervezetnek emellett a jövőre nézve is számos elképzelése, terve van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában