Békés megye

2021.08.31. 17:29

Kinek a felelőssége az ingatlanok előtt húzódó árkok takarítása?

Olvasóink közül többek postaládájában landolt a felszólítás nemrég, hogy házaik előtt megfelelően tartsák karban az árkokat. A tisztítási kötelezettség kapcsán több kérdés is felmerült, melyekre válaszokat kerestünk.

Nagy Szilvia

20210829 Békéscsaba Kitakarították az árkokat fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter elmondta, ahhoz, hogy a közterületek rendezett képet mutassanak, szükséges a csapadékvíz-elvezető árkok, átfolyók, nyitott csatornák, átereszek rendszeres tisztán tartása is.

Hozzátette, a lakóházak előtt az útburkolatig esetenként több méter széles sáv húzódhat, ez a terület ugyan nem része az ingatlanoknak, ám a tisztításuk az ingatlanok használóinak kötelessége, a megyeszékhely erre vonatkozó helyi rendelete ezt részletezi is. Szarvas Péter elárulta,

a város területén ütemezetten folyik a lakosság által fenntartott árkok ellenőrzése, ami a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. mint üzemeltető feladata.

Indokolt esetben a problémás árkokhoz tartozó ingatlanok használóit is a cég szakemberei szólítják fel. A városházán elmondták, a vízelvezető árkok rendben tartásához az önkormányzat nem tud segítséget nyújtani, az idősebb korosztályhoz tartozók, a rosszabb egészségi állapotban lévők általában rokonok segítségét kérik a munkához.

Hozzátették, ritkán fordul elő, hogy valaki ne tegyen eleget a kötelezettségének. Nem a hatósági eljárás indítása, a bírság kiszabása a cél, hanem a telkek, házak védelme, a városkép rendezettségének biztosítása.

A Berzsenyi utca több háza előtt is kitakarították az árkokat /Fotó: Bencsik Ádám/

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is megerősítették, hogy az elmúlt évek során nagyon megváltoztak az időjárási körülmények. Hirtelen, pár óra leforgása alatt, nagy intenzitással zúdulhat le csapadék, amely megterhelheti a csapadékvíz-elvezető rendszert.

Tavasszal és ősszel a katasztrófavédelmi megbízottak az önkormányzatok közbiztonsági referenseivel, műszaki szakembereivel szintén végignézik a vízelvezető rendszert, jelentős esőzés után soron kívül is ellenőriznek.

Várszegi György tűzoltó főhadnagy, megyei szóvivő kiemelte,

a különböző pályázatok, beruházások kapcsán megyeszerte jobb a helyzet, korszerűbb állapotba hozták az átereszeket, vízelvezetőket.

Dr. Rákócziné Tripon Emese elmondta, Kétegyházán például 4,2 kilométernyi szakaszon cserélik ki, tisztítják meg a rossz állapotú átereszeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. A beruházás már a felénél tart, ami komoly előrelépés, hiszen a belvíz a lapos fekvés és a szikes talaj miatt évek óta gondot okozott a településen.

A polgármester kiemelte,

a korszerűsítésnek köszönhetően a vízelvezetés most hosszabb időre megoldódik, ám a lakossági karbantartás továbbra is fontos.

Időről időre felhívják a helyiek figyelmét, hogy a megelőzésre kell fókuszálni.

Csárdaszálláson az emberek rendszeresen takarítják az árkokat, belvizes gócok nem alakulnak ki. Az idősebbek a rokonok segítségével végzik el az ároktisztítási munkát, a két-három lakatlan ingatlan előtt pedig a közfoglalkoztatottak tisztítják a környezetet – nyilatkozta Nagy Zsoltné polgármester.

Csak a gondozott árkok töltik be a feladatukat

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon elmondták, hogy nem elegendő az árkok rendszeres fűnyírása, kaszálása, a „kaszálékot”, hordalékot el is kell távolítani, hogy az árkok keresztmetszete ne csökkenjen. A megfelelő vízelvezetés érdekében az átereszeket is tisztítani kell, ám a feliszaposodás miatt kerülendő a növényzettel borított területek gyomirtós vegyszerezése. Kiemelték, az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet sem szabad beledobni az árokba. A csapadékvíz-elvezetőkbe szennyezett – olajos, vegyszeres – vizet, állattartás hulladékait tartalmazó folyadékot önteni, bevezetni, iszapot, papírt, törmeléket, tűzveszélyes anyagot szórni szintén tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában