összetartozás ünnepe

2021.08.25. 11:29

Idén is megrendezik a Megyenapot Békéscsaba főterén

Szeptember 4-én, szombaton rendezi meg a megyei önkormányzat immár hatodik alkalommal a Megyenapot, a Békés megyei összetartozás ünnepét Békéscsaba főterén – jelentette be a szerdán Békéscsabán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón Zalai Mihály és Szegedi Balázs, a Békés megyei közgyűlés elnöke és alelnöke.

L.B.

20210825 Békéscsaba Megyenapról tartott tájékozatót Zalai Mihály és Szegedi Balázs Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Zalai Mihály elmondta, az esemény az újraindulásról is szól. Tavaly csupán szűkített formában rendezték meg – a vásárra és a piacra összpontosítva –, és a jelenlegi járványügyi szabályok miatt idén sem lesz ez másként. Úgy szervezik meg, hogy a Megyenap ne legyen zenés-táncos rendezvény, ezért színpadot sem állítanak, viszont így létszámkorlátozás nélkül mindenki számára látogatható lesz az esemény, védettségi igazolvány nélkül.

Az elnök sorolta, hogy lesz kézműves vásár és termelői piac, megjelennek a katonai hagyományőrzők, a népművészeti egyesület közreműködésével kézműves foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, a megyei értéktár elemei pedig rendhagyó módon lesznek láthatók.

Szegedi Balázs /Fotó: Imre György/

Elmondta, hogy a szombati Megyenapot megelőzően ünnepi képviselő-testületi ülést is tartanak csütörtökön Orosházán, az evangélikus templomban, ahol gazdára találnak a jutalmak, az elnöki elismerések, a Békés Megyéért díjak, valamint a Polgárokért kitüntetés.

Szegedi Balázs ismertette, hogy a Megyenap reggel 9 órakor kezdődik és estig tart. A kézműves vásárra és termelői piacra eddig több mint ötven kiállító jelentkezett, de vannak további érdeklődők is. A standokon a szokásoknak megfelelően lesz méz, kolbász, lekvár, szörp, sajt, kézzel készült ékszer és játék is. A népművészeti egyesület révén a mesterségek szintén bemutatkoznak.

Az alelnök kiemelte, megszólítják a gyermeket. Rengeteg szórakozási lehetőséget kínálnak nekik, egyrészt az interaktív és népi játszóházzal, másrészt a bábszínházzal közös programmal. A hagyományőrzők mellett a jelenkor vitézeivel, öltözködésükkel, szokásaikkal, fegyverzetükkel is megismerkedhetnek a fiatalok, hiszen megjelennek a rendőrök és a katonák egyaránt.

Hangsúlyozta, hogy a Megyenap az értékekről szól, és a megyei értéktárba az elmúlt időszakban felvett kuriózumok felterjesztőit, tulajdonosait díszoklevéllel jutalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában