Békéscsaba

2021.08.06. 19:55

Egymás gondolatait olvasták a gyerekek

A robotokkal és a programozással is megismerkedhettek a héten a gyerekek abban a táborban, amit egy nagytéri tanyán hívott életre egy szülőközösség és a RoboKaland csapata. A fiatalok belekóstolhattak a gondolatolvasás rejtelmeibe, de lovagolhattak, kézműveskedhettek is.

Licska Balázs

20210806 Békéscsaba Acton Academy Hungary és a Robokaland tábora fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az agykutatók egyedi találmányokat hoztak a gyerekeknek, megmutatták, hogy az agyi hullámok alapján vissza lehet fejteni a gondolatokat. A kicsik felvettek egy speciális fejpántot, megnéztek egy videót, a tudósok pedig megmutatták, hogy a keletkező agyi hullámok alapján mire lehet következtetni – ismertette Gajdács Krisztián, aki feleségével, a pedagógus végzettségű – és a tábort vezető – Gajdács-Leszkó Georginával közösen megálmodta a RoboKaland projektet.

Emellett a gyerekek készíthettek emlékplaketteket, amelyeket lézergravírozással díszíthettek, illetve lovagolhattak is. Sőt, a rádióamatőrök révén igazi kalandra hívták őket: több rádióadót rejtettek el a tábor területén, amiket aztán az antennák segítségével kerestek meg. De más érdekességet is tartogattak a kicsiknek, hiszen, mint Gajdács Krisztián kiemelte, akkora, mindenféle eszközzel teli pakkokkal érkeznek egy-egy táborba, rendezvényre, amit a szaküzletek is megirigyelnének.

Hangsúlyozta, sok céggel állnak kapcsolatban, és például a RoboKaland csapata kap használt, javításra szoruló számítógépeket, laptopokat, monitorokat. Ezeket a gyerekek maguk szerelik meg és teszik rendbe minimális segítség mellett, így azokat haza is vihetik. Elmondta, a mostani táborban 6 és 15 év közötti fiatalok vettek részt, és a gyerekek rendkívül fogékonyak a robotokra, a programozásra, sokszor a szülők is meglepődnek, hogy mi mindenre képesek.

Hozzátette: a RoboKaland nemcsak digitális, hanem ökotudatos alkotóműhely is egyben, és minél hamarabb el kell kezdeni a gyerekek nevelését a fenntarthatóság, a környezettudatosság területén, tehát a tábor erre szintén koncentrált.

Tehetségekre leltek

Gajdács Krisztián elmondta, a RoboKaland csapata a Kodolányi János Egyetem révén a közelmúltban két hetet töltött az Esély Pedagógiai Központban, ahol együtt dolgoztak a fogyatékkal élőkkel. Hangsúlyozta, hogy igazi tehetségekre leltek, például volt olyan, szakemberek számára másfél órás feladat, amit egy autizmussal élő fiatal mindössze pár perc alatt megoldott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában