Békéscsaba

2021.08.06. 19:55

Egymás gondolatait olvasták a gyerekek

A robotokkal és a programozással is megismerkedhettek a héten a gyerekek abban a táborban, amit egy nagytéri tanyán hívott életre egy szülőközösség és a RoboKaland csapata. A fiatalok belekóstolhattak a gondolatolvasás rejtelmeibe, de lovagolhattak, kézműveskedhettek is.

Licska Balázs

Fotós: Bencsik_Adam

Fotós: Bencsik_Adam

Az agykutatók egyedi találmányokat hoztak a gyerekeknek, megmutatták, hogy az agyi hullámok alapján vissza lehet fejteni a gondolatokat. A kicsik felvettek egy speciális fejpántot, megnéztek egy videót, a tudósok pedig megmutatták, hogy a keletkező agyi hullámok alapján mire lehet következtetni – ismertette Gajdács Krisztián, aki feleségével, a pedagógus végzettségű – és a tábort vezető – Gajdács-Leszkó Georginával közösen megálmodta a RoboKaland projektet.

Emellett a gyerekek készíthettek emlékplaketteket, amelyeket lézergravírozással díszíthettek, illetve lovagolhattak is. Sőt, a rádióamatőrök révén igazi kalandra hívták őket: több rádióadót rejtettek el a tábor területén, amiket aztán az antennák segítségével kerestek meg. De más érdekességet is tartogattak a kicsiknek, hiszen, mint Gajdács Krisztián kiemelte, akkora, mindenféle eszközzel teli pakkokkal érkeznek egy-egy táborba, rendezvényre, amit a szaküzletek is megirigyelnének.

Hangsúlyozta, sok céggel állnak kapcsolatban, és például a RoboKaland csapata kap használt, javításra szoruló számítógépeket, laptopokat, monitorokat. Ezeket a gyerekek maguk szerelik meg és teszik rendbe minimális segítség mellett, így azokat haza is vihetik. Elmondta, a mostani táborban 6 és 15 év közötti fiatalok vettek részt, és a gyerekek rendkívül fogékonyak a robotokra, a programozásra, sokszor a szülők is meglepődnek, hogy mi mindenre képesek.

Hozzátette: a RoboKaland nemcsak digitális, hanem ökotudatos alkotóműhely is egyben, és minél hamarabb el kell kezdeni a gyerekek nevelését a fenntarthatóság, a környezettudatosság területén, tehát a tábor erre szintén koncentrált.

Tehetségekre leltek

Gajdács Krisztián elmondta, a RoboKaland csapata a Kodolányi János Egyetem révén a közelmúltban két hetet töltött az Esély Pedagógiai Központban, ahol együtt dolgoztak a fogyatékkal élőkkel. Hangsúlyozta, hogy igazi tehetségekre leltek, például volt olyan, szakemberek számára másfél órás feladat, amit egy autizmussal élő fiatal mindössze pár perc alatt megoldott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában