Honvédségi tábor

2021.08.14. 06:55

Egyenruhát húztak a fiatalok Mezőhegyesen

A Magyar Honvédség 2016 óta táboroztat a katonai élet iránt érdeklődő fiatalokat. Békés megyében Szeghalom után Mezőhegyes is házigazdája volt a honvédelmi tábornak ezen a héten. Az ország minden pontjáról érkeztek diákok.

Csete Ilona

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj által szervezett, lovas tematikájú táborának záróeseményére, pénteken a hozzátartozók is meghívást kaptak.

Miközben az egyenruhás táborozók az utolsó igazításokat is megtették ruházatukon, Lipták József alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta, a helyszínválasztás nem véletlen.

Az elmúlt évszázadokban Mezőhegyes neve összeforrt a katonai lótenyésztéssel.

Az egyenruhás hivatással ismerkedtek a fiatalok /Fotó: BMH/

A honvédelmi táborok tematikájába ez a témakör is bekerült. Így egyértelmű volt, hogy ezt a tábort majd harminc fiatal részvételével Mezőhegyesen rendezik meg. Budapesttől Barcsig, nagyon távoli településekről érkeztek a 12–15 éves korú fiatalok, hogy megismerkedjenek ezzel a páratlanul szép várossal, a lovas hagyományaival.

A honvédelmi ismeretek elsajátítása mellett lovagolhattak, jártak a lókórházban, ismerkedtek a lótartással járó feladatokkal, az állattartás felelősségével.

– A honvédelmi táborban nem az a cél, hogy katonákat faragjunk a fiatalokból. Elsősorban közelebb visszük őket az egyenruhás hivatáshoz, annak a tiszteletéhez. Orientáció ez inkább a honvédelem felé – hangsúlyozta a parancsnok a záróeseményen, ahol Pap István Tibor polgármester is kiemelte, katonatelepülés Mezőhegyes, itt minden épület erről a történelmi múltról árulkodik.

Örömét fejezte ki, hogy a táborozók remekül helytálltak a csapatjátékokban, hogy kiváló teljesítményeket értek el. A városvezető adta át a legjobbaknak – rajoknak és egyéni érdemeik elismeréseként a táborozóknak – az elismeréseket, majd egy csokitortával lepte meg a gyerekeket.

Jutalma a vörös barett sapka

Az egyenruha kötelez. Tisztelet, fegyelmezettség, tartás, koncentráció, csapatszellem és még számos tulajdonság megléte kell ahhoz, hogy valaki a honvédelmi táborban kivívja a legnagyobb elismerést parancsnokaitól. Ebben a táborban sokan, sokféle jutalmat kaptak. A szegedi, 13 éves Pászti Alex érdemelte ki a vörös barett sapkát. Szakaszvezetője, Primayer Balázs elmondta, a fiú az első naptól kezdve példamutató hozzáállást tanúsított. Társaira is odafigyelt. Ez a sapka látványos viselet, képes közvetíteni a csapatszellemet, amire egy katonának múlhatatlanul szüksége van ahhoz, hogy a közösség tagjának érezhesse magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában