turisztika

2021.07.06. 19:59

Vízi kalandozásokra csábítanak Gyulán

Vízi kaland, mozgás, hűsítő élmény és ismeretszerzés együttesét kínálja a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. idén nyáron a városba érkező turistáknak és a helyieknek. A szakemberek a tavalyi év sikerprogramjának számító vízitúrára építették az idei választékukat, és a programok összeállításakor a helyiekre is gondoltak.

Papp Gábor

A turisztikai szakemberek a 2020-as év sikerprogramjának bizonyult Evezés az Ó-Fehér-Körösön elnevezésű vízitúrára építették idei választékukat.

– A tavalyi évben a garantált programkínálat összeállítása során 106 szállásadó partnerünk véleményét mértük fel, kérdőív segítségével. Visszajelzéseik alapján a hat legkedveltebb programot a „Gyula. Természetesen.” kampány kereteibe foglaltuk – tájékoztatott Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A július elsejével induló, Juhász András vízitúra-vezető által koordinált élményevezésen

a résztvevők egy teljesen egyedi perspektívából ismerkednek Gyulával, valamint az Élővíz-csatorna és a Körös-vidék különleges élővilágával.

A szakemberek – folytatva a jó gyakorlatot – idén újabb elemekkel gazdagították a kínálati palettát.

A vízi túra nagyon népszerű az érdeklődők körében, így új perspektívából ismerhetik meg Gyulát /Fotó: Gyula Turisztikai Nonprofit Kft./

– Három különböző hosszúságú és nehézségű útvonalat ajánlunk, valamint egy igazán különleges kombinált túrát. Gondoltunk az első élményt keresőkre – számukra egy egyórás belvárosi sétaevezést ajánlunk –, de a kínálatunkban szerepel olyan túra is, amely a komolyabb kihívást kedvelők tetszését nyerheti el – fogalmazott Pap Mária, a programkínálat összeállításáért és a lebonyolításért felelős Tourinform iroda vezetője. Hozzátette: céljuk, hogy az aktív kikapcsolódás elemeit kulturális értékekkel ötvözve nyújtsanak maradandó élményt. Ez a szándék a Hűlt helyek – evezz és tekerj! elnevezésű programban jelenik meg a legteljesebben, amely többek között az egykori Apátsági templom alapjainak és a Ferences romkertnek a megtekintését is tartalmazza.

A „Gyula. Természetesen.” programkínálat elmaradhatatlan része a városi történetek és legendák névre keresztelt városnéző séta, mely során fény derül Gyula történetének számtalan érdekességére.

Mi köze volt Albrecht Dürernek Gyula városához, és kik voltak a reneszánsz kori Gyula legjelentősebb urai? Hogyan került a városba az Erkel család, és hogyan történt, hogy a fiatal Munkácsy (Lieb) Mihály Gyulán döntötte el, hogy festő lesz? Mindezt és még nagyon sok más különleges történetet tudhatnak meg mindazok, akik a hangulatos belvárosi sétát választják.

A teljes programsor július 1-jétől elérhető. A szakemberek a városba érkező turisták mellett ebben az évben a helyi lakosságra is kiemelt figyelmet fordítanak, ugyanis a gyulai lakcímmel rendelkezők számára kedvezményes részvételi lehetőséget kínálnak.

Új életre kel a történelem

Különleges élményt nyújt a Hűlt helyek – evezz és tekerj! elnevezésű program egyik célpontja, a Ferences romkert. A pápa 1410-ben telepített ferences rendi szerzeteseket a gyulai uradalomba, a településen álló templomuk és rendházuk 1420-tól 1566-ig működött. A barátok az 1566-os török támadáskor menekültek el, ezután a kolostor enyészetnek indult.

A valamikor 35 méter hosszú és 10 méter széles gótikus templomot 1931-ben tárták fel, majd a ’60-as években rekonstruálták. Ma már csak a szentélye, valamint a hozzáépített cellák egy része látható.

A szürkebarátok ottlétéről 1556-os a legutolsó adat. Abban az évben minden értéküket, templomi felszerelésüket biztonságosabb helyre, a bevehetetlennek hitt Ecsed várába szállították. A rend gvárdiánjai 1558-ban Gyöngyösön tartották tartománygyűlésüket, ahol azonban a gyulai rendház képviseletében már senki nem jelent meg. A terület első régészeti feltárását 1931-ben kezdte el Implom József. Az ásatás rengeteg érdekes eredménnyel járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában