KMNP

2021.07.14. 19:00

Pótköltésbe kezdtek a cankók Kardoskúton

Meglehetősen későn kezdett pótköltésbe, de mégis sikerrel felnevelte fiókáit egy piroslábú cankópár a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Fehértó részterületén – írta meg a napokban a nemzeti park.

V. E.

A cankó hazánkban fokozottan védett /Fotó: Palcsek István Szilárd/

Megtudtuk, a cankók és más partimadarak fészkelését számos tényező meghiúsíthatja, például a kiszáradás, az elárasztás vagy a különféle ragadozók. A sikertelen fészkelést gyakran újra tojásrakással pótolják. Így tett az a cankópár is, melynek négy tojásból álló fészekaljára júniusban találtak rá a kardoskúti Fehér-tó térségében. Június 29-én újra megvizsgálták a fészket, amelyben minden jel szerint sikeresen kikeltek a fiókák, legalábbis a fészekcsészében és környezetében talált tojásmaradványok vizsgálata ezt támasztja alá. Hozzátették, piroslábú cankók a nemzeti park valamennyi tájegységében költenek, igaz csak kis számban. Európában pedig az állomány csökkenést mutat, ezért hazánkban fokozottan védett státuszt kapott.

A cankó hazánkban fokozottan védett /Fotó: Palcsek István Szilárd/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában