Békéscsaba

2021.07.12. 17:14

Munkácsy Mihály fogadja a városba érkezőket

Hogyan kerül Munkácsy Mihály a békéscsabai vasútállomásra? – erre a kérdésre adtak választ a hétfőn a váróteremben tartott sajtótájékoztatón.

L.B.

20210712 Békéscsaba Munkácsy szobor modellt állítottak ki a vasútállomáson a képen Varga Tamás alpolgármester Andó György igazgató Meszesán László vezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Varga Tamás alpolgármester kiemelte, Békéscsaba a festőgéniusz városa, ezt az önkormányzat különféle módokon és eszközökkel igyekszik hangsúlyozni a helyiek és a megyeszékhelyre látogatók számára. Megálmodtak egy újabb attrakciót, amit a város egyik bejáratánál helyeztek ki. Elmondta, a kihelyezett szobor valójában egy makett, amit Boros Péter szobrászművész készített el 5:4-es méretarányban gipszből, az igazi, bronz alkotást pedig majd a múzeumnál helyezik ki.

Fotók: Bencsik Ádám

Ismertette: az ötletre, miszerint a pár éve megújult vasútállomás épületében helyezzék ki a makettet, vevő volt a MÁV Zrt., és mindez egy hosszú távú együttműködés kezdete lehet. A szobor mellett található egy felület, amelyen Munkácsy Mihály pályafutásával, békéscsabai kötődésével, valamint a városban fellelhető emlékeivel – hogy mely helyeket érdemes felkeresni – ismerkedhetnek majd meg a nézelődők. Összegzésként elmondta: a makett feladata, hogy beirányítsa az érkezőket a Munkácsy-negyedbe.

Ando György, Varga Tamás és Meszesán László, a MÁV Zrt. békéscsabai forgalmi csomóponti főnökségének vezetője beszélt a makettről

Kultikus helynek nevezte a vasútállomást Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. Elmondta, zajlik a Munkácsy-negyed kialakítását célzó projekt, kiemelte, a negyed koronaékszere a múzeum, amely az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül.

Sorolta: három éve a két épületrész összekötésével megszületett egy közösségi tér, a Pátkai Ervin terem az intézményen belül, létrejött tavaly Egy géniusz diadala címmel az új Munkácsy Mihály-kiállítás, a közelmúltban átadták az Utazás TÉRben és IDŐben nevet viselő új állandó kiállítást, hamarosan pedig kikerül a múzeum lépcsőire a festőgéniusz egészalakos szobra, ami kiváló helyszín lehet a népszerű szelfik elkészítésére.

Ando György igazgató aláhúzta: Békéscsaba rendelkezik a világ legnagyobb Munkácsy Mihály-gyűjteményével, a múzeumban 19 eredeti festmény látható, ezek közül a legméretesebb a maga 18 négyzetméterével a Siratóasszonyok a keresztfánál. Az intézményben 2500 négyzetméternyi kiállítással számítanak az érdeklődőkre, háromezernél is több műtárgyat mutatnak be, és másfél kilométernyi idővonalon juthatnak el a látogatók a festőgéniusz tárlatáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában