galériával

2021.07.09. 06:55

Megújult a mezőmegyeri művelődési központ

Átadták a felújított mezőmegyeri művelődési házat, csütörtökön délután. Az épületet 90 millió forintból szépítették meg: többek között hőszigetelés, nyílászárócsere és az elektromos rendszer korszerűsítése is megtörtént. Az eseményen a Mezőmegyeri Kézműves Falu alkotóinak kiállítását is megnyitották.

Busi Ottó

20210708 Békéscsaba Mezőmegyeri művház megújult beszédet mondott Hanó Miklós Herczeg Tamás és Varga Tamás Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Ünnepélyes keretek között egy kiállítással egybekötve nyitották meg azt az alkotóházat csütörtökön délután a mezőmegyeri művelődési házban, amelynek létrejötte az épület megújításával vált lehetővé. Mint kiderült a „Bővülő terek, építkező közösségek” elnevezésű projekt célja a kreatív ipar fellendítése Békéscsabán, mindezt általános és speciális igényeket is kielégítő fedett közösségi terek fejlesztésével és létrehozásával, éppen olyanokkal, mint a csütörtökön átadott alkotóház.

Az Arany János Művelődési Házban többek között hőszigetelték a külső homlokzatot, a padlásteret, és cserélték a külső nyílászárókat.

Megtörtént a vizes helyiségek átalakítása, korszerűsítése, valamint az elektromos rendszer-, a padlóburkolatok felújítása és a fűtési-, szellőzési rendszer korszerűsítése. Mindezek mellett akadálymentesítés is megvalósult.

Fotók: Imre György

Az eseményen megnyitották azt a tárlatot, amely a Mezőmegyeri Kézműves Falu alkotóinak munkáit mutatja be. A kiállításról, a művelődési ház újranyitásáról Kocsis Klára a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja beszélt, aki kiemelte, nagyon várták már a helyiek, hogy újra használatba vehessék a házat. – A helyi közösségek szerepe meghatározó a lakóhelyhez kötődésben, a helyi identitás kialakításában, erősítésében. Különösen igaz ez, ha egy közösség a hagyományok megőrzésére és továbbadására vállalkozik.

Békés megye soknemzetiségű, igen gazdag és színes néphagyományokkal rendelkező térség, ahol az utóbbi évtizedben a kézművesség mondhatni egyfajta reneszánszát éli.

Egyre gyakoribb, hogy a közösségek a saját örömükre végzett hobbitevékenységükön túlmenően, a település-, és térségfejlesztés szolgálatába állítják tevékenységüket – részletezte. Kocsis Klára kiemelte, mindezeket figyelembe véve a kézművesség munkahelyeket teremthet, miközben turisztikai vonzereje is van.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere hangsúlyozta, a kerület képviselőjeként fontosnak tartja, hogy Mezőmegyer folyamatosan fejlődjön. Visszaidézte a felújításhoz vezető utat, az elvégzett munkát, majd köszönetet mondott az épület megszépítésében résztvevőknek, köztük a Csabagyöngye Kulturális Központnak, illetve munkatársainak.

– Az intézménynek volt múltja, és még inkább lesz jelene – fogalmazott Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta, a felújítás 90 millió forintból valósult meg. A politikus megjegyezte: több mint tucatnyi közösség működik a házban, ahol a pandémia előtti időben 18-20 ezer látogatást jegyeztek fel, és amely 800 eseményre invitálta az érdeklődőket ebben az időszakban.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere a felújítás szükségességét hangsúlyozta, és megosztotta véleményét, miszerint az épület sokkal letisztultabb, modernebb hatást nyújt mostani, megszépült állapotában. – Ennek az összetartó közösségnek egy fontos központja ez a művelődési ház, és nagyon bízom benne, hogy a felújítást követően újra élettel telik meg ez az intézmény – fejtette ki az alpolgármester.

A megnyitóünnepséget vers is színesítette, zárásként pedig egy zenés műsort hallgathattak meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában