békés megye

2021.07.19. 18:07

Learatták a búzát, megvan a kenyerünk

A búzabetakarítás a végénél tart megyénkben, már csak minimális területen maradt lábon a növény. A megyei termésátlag 6,3-6,5 tonna/hektár, ugyanakkor a hozam területenként jelentős eltéréseket mutat.

Ny. L.

Kozsuch Kornél, a megyei aratási bizottság elnöke a hétfő délutáni ülésen kiemelte, a kenyérgabona aratása 95-98 százalék körül alakul, tehát minimális területekről nem került még be a termés a magtárakba. Jellemzően a búzával együtt kezdődött meg a tritikálé aratása, ez most 45 százalékon áll, 5,5-6 tonna/hektár termésátlag ígérkezik. Kozsuch Kornél kiemelte, lényegében az őszi káposztarepce betakarításával végeztek a termelők. A hozamok nagy szóródást mutatnak 2,7-3 t/ha között.

Barabás Béla, a megyei mezőgazdasági szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a tagjaik által megadott adatokról. Az őszi búzánál a megyei átlag 6,5 t/ha. A minőség nagy eltérést mutat, megyei szinten 50-50 százalék a takarmány- és étkezési búza aránya.

A szalmabetakarítás szemszögéből érdekesnek mondható, hogy több helyen is a kombájn egyből zúzza a szalmát, ami a tarlón maradt, és ennek a tápanyag-megőrzés szempontjából van jelentősége. A szalma ipari célú felhasználása is beindult, azonban az igény csökkent ebben az évben. Fuzárium és egyéb betegség által okozott problémák nincsenek. Pelleg József a megyei rendőrség részéről felhívta a figyelmet a kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépek közlekedésénél a világítóberendezések használatára, illetve működésük fontosságára.

Dr. Csikós Sándor a megyei kormányhivatal részéről elmondta, a helyszíni ellenőrzések a tervek szerint, ütemezetten zajlanak. Tóth János, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője kiemelte, továbbra is emelkedést mutat a kárenyhítési kérelmek száma, már 373 bejelentésnél tartanak. Folyamatosan szemléznek, a nyári betakarítású növényekhez kötődő bejelentésekkel pár napon belül végeznek. Továbbra is az aszálykárhoz kapcsolódó bejelentések száma a meghatározó, de viharkár is előfordult.

Helikopteres ellenőrzés is lesz

Kozsuch Kornél megerősítette, hogy az időjárási körülmények nem optimálisak, több esetben is előfordult, hogy a kukorica zölden elszáradt. Jellemzően olyan táblákban szembesültek rosszabb állapotú kultúrával, ahol az előző évben ökológiai másodvetés volt. Ezzel annyival több csapadékot és tápanyagot vettek ki a talajból, hogy ez a jelenlegi aszályos időszakban gondot okoz. Elhangzott, a későbbiekben helikopteres ellenőrzést is tart az illetékes hatóság a rendőrséggel együttműködve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában