galériával

2021.07.24. 06:55

Istentisztelettel emlékezett Szarvas a kettős évfordulóra

Szarvas újratelepítésének 299., valamint várossá nyilvánításának 55. évfordulójára emlékeztek pénteken délután a településen. Az eseményen átadták a helyi önkormányzat által adományozott kitüntetéseket és díjakat az arra érdemeseknek.

Hírlap összeállítás

20210723 Szarvas Szarvas város 299-ik évfordulója fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az ünnepi program a Kossuth téren Báró Harruckern János György szobránál kezdődött egy koszorúzással, majd ezt követően az emlékezők átsétáltak az Evangélikus Ótemplomba. A hálaadó istentisztelet után ünnepi beszédek következtek.

Itt elhangzott:a település újkori történelme 1722-től számítható, amikor báró Harruckern János György, főként felvidéki vármegyékből, szlovák jobbágy családokkal újra benépesítette a települést, ahol azóta is ápolják a szlovák gyökereket, mind a nyelv átörökítésében, mind a kultúra átadásában.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere az eltelt közel háromszáz esztendő küzdelmeiről és eredményeiről beszélt miközben a jelenlegi sikerekre és kihívásokra is felhívta a figyelmet. – Felteheti az ember a kérdést, hogy mit értünk el?

Letelepedtünk és megmaradtunk, házat, hazát találtunk. Gyarapodás, haladás, fejlődés jellemezte a kisvárost. Ezt nem lehet eltagadni. A faluból így lett szép kis város, a mi kis hazánk, a mi kis városunk – fejtette ki gondolatait Babák Mihály.

A városvezetőt követte Frankó Anna, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki szlovák és magyar nyelven mondott köszöntőbeszédet az egybegyűlteknek.

Az ünnepi beszédek után a polgármester és Horváthné dr. Kepenyes Edit aljegyző átadták a város önkormányzata által adományozott díjakat az arra érdemeseknek. Összesen több mint negyven kitüntetettet méltattak az eseményen. Szarvas Városért díjat kapott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Gaál Roland a Szarvasi Járási Hivatal vezetője és dr. Melis János, a város jegyzője.

Az elismerések közül kiemelkedik a díszpolgári kitüntetés, mellyel azok érdemeit ismeri el a település, akik Szarvas város fejlesztéséért évtizedeken át kiemelkedően dolgoztak, gazdasági, tudományos, kulturális vagy közéleti területen maradandó alkotásaikkal emelték, vagy elősegítették a város lakosságának gazdasági és kulturális előrehaladását és demokratikus fejlődését. Valamint azoknak, akik kimagasló munkájukkal hozzájárultak a város jelentős fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, tekintélyének emeléséhez. Mindezen kritériumok figyelembevételével Szarvas Város díszpolgára – posztumus – kitüntetést kapott gróf Bolza Pál. A díjat Kiss Imre, a Szent Klára katolikus templom esperese vette át.

Ezt követően a megemlékezés a letelepedési emlékműnél folytatódott, végül a Templom téren egy pohárköszöntővel tisztelegtek a kitüntetettek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában