életút

2021.07.31. 15:29

Huszonegy angliai év után tért haza a békési házaspár

Huszonegy, Angliában eltöltött szép és izgalmas év után tért haza Békésre a Szatmári házaspár, Gábor és Julianna. A férj egyebek mellett taxizott Londonban, míg Julcsi a banknegyed egyik éttermében és kávézójában dolgozott. Itthon egy vállalkozást vettek át néhány héttel ezelőtt.

Papp Gábor

Családi okok miatt mentem Angliába 2000-ben. Emellett szerettem volna annyi pénzt összegyűjteni, hogy saját műhelyt nyithassak itthon. Úgy terveztem, hogy egy évet maradok kint, 21 lett belőle – mesélte hírportálunknak az autószerelő-végzettséggel rendelkező Szatmári Gábor, aki nyelvtudás nélkül vágott neki a kalandnak. Mint elárulta, elsőként egy vándorcirkuszban helyezkedett el, amelynek öt évig volt a munkatársa.

A fél évtized alatt beutazták Angliát, Skóciát, Írországot és Walest is.

Gábor a sátorépítésben és -bontásban, -javításban, gépkocsivezetésben, targoncázásban egyaránt részt vett. Hetente költöztek, szobáikat teherautó-pótkocsikból alakították ki, minden helyiséghez tartozott egy picike konyha, ágy és zuhanyzó.

Gábor és Julianna sok élményt, kalandot könyvelhetett el /Fotók: Jenei Péter/

– Elég nomád, de viselhető volt – tette hozzá. Gábor folyamatosan tanulta a nyelvet, ami nem volt egyszerű, mert körülbelül 15 magyar dolgozott a cirkusznál, és egymást közt az anyanyelvükön beszéltek. Julcsi másfél év után követte párját, ő előbb játékokat, majd jegyet árult a cirkuszban.

Gábor örül, hogy a szakmájában, itthon dolgozhat

Gáborék 2005-ben váltottak. London egyik „késdobálós” negyedében béreltek szobát, közben pedig új munkát találtak. A férfi egy cégnél sofőrködött, Julcsi London banknegyedének egyik irodaházának éttermében, illetve kávézójában helyezkedett el. Gyakorlatilag az idei évig ott dolgozott, csak akkor hagyott ki egy-egy évet, amikor megszületett a három lányuk.

Angliában egyébként szülés után egy évvel kell visszamenni a munkahelyre.

Gábor ezalatt letette a hatlépcsős, rendkívül bonyolult taxis vizsgát. Hogy mindez sikerüljön, 15 ezer mérföldet tett meg a robogóján Londonban. Aki ugyanis ezt a hivatást választja, annak töviről hegyire, méterről méterre ismernie kell a világvárost, GPS-t nem használhat. Alapból 320 útvonalat kellett bemagolniuk a vizsgára. A robogós utak során az egyik gettós részben még az is megtörtént, hogy jól megkergették, mert nehezen viselték az ismeretlent a környékükön­.

Érdekesség, hogy az iskolában párokba sorolták a diákokat.

Egy alkalommal egy nigériai fiatalemberrel osztották be, aki, amikor meglátta Gábor nevét, magyarul kezdett beszélni. Mint kiderült, Magyarországon tanult, és magyar lányt vett feleségül.

A békési fiatalember 2013-ban kezdett el taxizni állandó éjszakai műszakban. Rengeteget dolgozott, és jó pár különleges emberrel, illetve nehéz esettel is összehozta a sors. Az angolok, amikor megtudták, hogy magyar, elsőként mindig Puskás Öcsi nevét emlegették. Gyakran volt dolga illuminált utasokkal, ahogy például az is megtörtént, hogy egy kevésbé jó arcú ír férfi és a felesége ide-oda fuvaroztatta magát, majd a viteldíjnak mintegy harmadát fizették ki, viszont cserébe megígérték, hogy nem verik szét Gábor autóját.

Jól érzi magát a házaspár itthon

A házaspár szépen haladt előre, saját házat is vettek Londonban, jól alakultak a dolgaik. Gábor azonban egyre inkább úgy érezte, hogy szeretne hazajönni, amit a taxisokat is érintő és sújtó koronavírus-járvány csak erősített. Mivel a gumiszervizeléssel foglalkozó Öreg Gábor elhatározta, hogy nyugdíjba vonul, és eladja békési műhelyét, úgy döntöttek, hogy megvásárolják azt. Június elején véglegesen átvették a szervizt, úgy, hogy mindketten ott dolgoznak, illetve az alkalmazottakat is megtartották.

– Ez egy teljesen más világ, mint amilyen a londoni életünk volt, de jól érezzük magunkat, a műhely pedig bejáratott ügyfélkörrel rendelkezik. Persze folyamatosan tanulunk és tanulnunk is kell, hogy minden a lehető legjobban menjen – árulta el kérdésünkre a házaspár. Szatmári Gábor és felesége, Julcsi elmondták, hogy szeretnék bővíteni a szolgáltatások körét, a futómű-beállítás és -javítás elindításában is gondolkodnak. Gábor pedig örömmel fogadta, hogy ismét a saját hivatásában dolgozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában