Orosháza

2021.07.12. 19:40

Három évtizede nevezték ki Jean Riest

Az Európában működő Guardian üveggyárak között negyedikként kezdett float-üveget gyártani 1991-ben az orosházi Guardian Hunguard. Az eltelt 30 év alatt az amerikai vállalkozás nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is ismertté tette a viharsarki város nevét.

Csete Ilona

Jean Ries szabadidejében sok időt tölt a természetben. Ellátogatott Mezőhegyesre is /Fotó: BMH/

Egy luxemburgi cégvezető is kerek jubileumot ünnepel 2021-ben. Ő Jean Ries, akinek komoly szerepe volt s van az üveggyár, a magyar gazdaság fejlődését meghatározó luxemburgi befektetők magyarországi megjelenésében. Az Antall-kormány idején, 1991-ben nevezték ki Magyarországon a Luxemburgi Nagyhercegség tiszteletbeli konzuljának. Ennek is már 30 éve. Máig betölti ezt a tisztséget, ami a diplomáciában elismerésre méltó kerek évforduló. Jean Ries, a Guardian Glass kormányzati és közügyekért felelős igazgatójának neve jól ismert azok körében, akik az üveggyártásban dolgoztak, dolgoznak. Amikor megépült az amerikai üveggyár, és kiderült, hogy a nagy tengelysúlyú kamionok Európa számos országába elszállítandó orosházi float-üveggel megrakott szállítmányaival csak kerülő úton lehet eljutni az autópályákra, latba vetette kapcsolatait is. Ott volt az új lamináltüveg-gyártó üzem átadásán is, ahol megerősítették: az útfejlesztés megvalósulhat. Ezekben a napokban már javában zajlik a kivitelezés.

Jean Ries szabadidejében sok időt tölt a természetben. Ellátogatott Mezőhegyesre is /Fotó: BMH/

Dávid Zoltán polgármester jelentette be: megújul a 4405 és 4406 jelű (Szentes–Derekegyház–Nagymágocs–Orosháza), valamint a 4447-es jelű út (a Szentesi úti körforgalomtól a 47-es főút csatlakozásáig). Biztonságosabb, gyorsabb is lesz a közlekedés, a fejlesztés kiemelt fontosságú az orosháziak és a város gazdasága számára.

De térjünk vissza a diplomata-üzletemberhez, aki évente többször Magyarországra látogat, az orosháziakat tanácsaival, iránymutatásaival máig segíti a társaság hatékony és sikeres működése érdekében. S hogy valójában ki is Jean Ries?

A tiszteletbeli konzul 30 éve képviseli hazánk érdekeit a miniállamban, a Luxemburgi Nagyhercegségben. Jean Ries, aki nagy tapasztalatot szerzett a magyarországi befektetésekben, immár tiszteletbeli konzulként számos luxemburgi céget hozott Magyarországra. A luxemburgi székhelyű vállalatok több tízezer munkahelyet konszolidáltak, illetve teremtettek Magyarországon.

Decemberben dr. Kovács Tamás Iván nagykövet fogadta Jean Riest, megbeszélést folytattak az amerikai vállalat hazai beruházásáról. Dr. Pintér István tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztos pedig köszönetét fejezte ki Jean Ries luxemburgi tiszteletbeli konzulnak, aki aktívan hozzájárult a koronavírus-járvány gazdasági hatásai elleni védekezéshez, az Orosházán megvalósított Guardian Glass vállalat általi nagyberuházás révén.

A Guardian harminc éve termel Orosházán

A Hunguard és a Guardian név harminc évvel ezelőtt lett ismert Békés megyében, különösen az orosháziak és a környék munkavállalóinak a körében. 30 éve (1991. február 3-án, vasárnap) a megye legiparosodottabb váro­saként emlegetett Orosházán az új float-üveggyárban történelmi pillanatnak lehettek tanúi az ott dolgozók, a meghívott gazdasági vezetők, a Guardian luxemburgi és amerikai szakemberei, vezetői: megkezdődött a termelés, legördült az első síküveg a szalagsorról. A gyár azóta is termel. S ha Orosháza és Szentes között kiszélesítik az útpályát, majd megerősítik az útburkolatot, így újra közlekedhetnek az úton a 7,5 tonna feletti járművek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában