belvíz

2021.07.09. 13:58

Évtizedes gondokat orvosolnak Köröstarcsán

Megkezdődött a körös­tarcsai belvízelvezető rendszer rekonstrukciójának második üteme a napokban. A pályázati támogatással megvalósuló beruházással évtizedes problémát orvosolnak és a csapadékvíznek való kitettséget is jelentősen csökkentik a településen.

Papp Gábor

20210708 Köröstarcsa Köröstarcsai csapadékvíz-projekt keretein vágják a nádat többek között. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Képen: Lipcsei Zoltán polgármester

Fotó: Imre György

A beruházás célja, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer újabb részének megújításával fokozzuk a belvíz elleni biztonságot községünk belterületén – nyilatkozta lapunknak a fejlesztés egyik helyszínén Lipcsei Zoltán polgármester. Korábban, ha nem is az elmúlt években, de a szélsőséges csapadékviszonyok miatt kialakult belvíz jelentős károkat okozott a településen.

Elsősorban a tavaszi hóolvadások idején a még fagyott talajra lehulló, nagy mennyiségű csapadék generálta leginkább a gondokat.

Belvízveszéllyel fenyegető időszak azonban nem csak a tavaszi hónapokban fordult elő, hiszen augusztusban is volt olyan, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott le. A vizek levezetése egyes területről csak lassan lehetséges, ami egyben azt is jelenti, hogy belterületi részek veszélyeztetettek az esetleges belvíztől.

Lipcsei Zoltán: az Epreskert utcai rész is megújul a közel 150 millió forintos beruházás keretein belül /Fotó: Imre György/

– Az elmúlt évtizedek kárai rákényszerítették önkormányzatunkat a belvízrendszer felülvizsgálatára. A most kezdődött projekt megoldást nyújt arra, hogy az eddig felújítással nem érintett területek egy további részének belvízproblémáit orvosoljuk, valamint biztosítsuk a település belterületi részének több mint harmadára a lehulló csapadék biztonságos és gyors elvezetését – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, az érintett területeken található a település lakásállományának több mint harmada, illetve több önkormányzati intézmény is. A pályázati anyagban egyébként kiemelték,

előfordultak olyan súlyos belvizes időszakok, amikor a községben nagyszámú lakóház rongálódott meg, majd részesült állami támogatásban emiatt.

Lipcsei Zoltán elmondta, a József Attila–Tavasz-Ket­tősmalom–Berényi–Epreskert utcai és a Róna utcai belvízelvezető csatornák felújítása is megvalósul a projektben.

– A legtöbb, teljesen jogos lakossági megkeresést a Róna utcából kaptuk – fogalmazott a polgármester. – Ott úgy lett szintezve az utca, hogy annak következtében nagyon gyakran alakult ki pangó víz ezen a településrészen. A helyzetet nehezítette a különösen mély árokrendszer, ami szinte lehetetlenné tette, hogy a lakosság karbantartsa azt. A projekt reményeink szerint ezen a téren is kedvező változást hoz majd.

Elengedhetetlen a településen felmerült problémák megoldása

Lipcsei Zoltán elmondta, a József Attila utcában található vezérárok is megújul majd. Mint megtudtuk, a mélység ezen a szakaszon is több részen gondokat okoz, illetve az elhasználódott támfalak sem a legbiztonságosabbak. Az Epreskert utcai záportározó feladata lenne, hogy a település csapadékvizének jelentős részét, mintegy 50 százalékát elvezesse, ám ott a nádas óriási teret nyert, erőteljesen csökkentve a tározó működését. A kivitelező Bólem Kft. munkatársai csütörtökön éppen itt dolgoztak.

– Ha a felvázolt problémákat nem oldanánk meg, akkor a kérdés akár évtizedekre megkeseríthetné a település lakóinak mindennapjait – tette hozzá Lipcsei Zoltán. A fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon elnyert mintegy 150 millió forintos támogatással valósul meg Köröstarcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában