kezelés

2021.07.30. 11:15

Egyre több kutyát érint a szívférgesség Békésben

A szívférgesség szúnyogok által terjesztett betegség, amely maradandó károkat okozhat a kutyák tüdejében, szívében, ereiben. Kezelése gyakran nehéz és költséges, a gyógyulás bizonytalan, az állatorvosok szerint ezért a legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni a betegséget.

Nagy Szilvia

Fotó: Shutterstock

– A szívférgesség első jeleit tavaly nyáron észleltem Pötin – mondta el a békéscsabai Hanyecz Andrásné, hozzátéve, kutyájuk lefogyott, étvágytalan, levert lett, sőt zihált, és köhögni is kezdett.

A menhelyről hozott keverék ebért nagyon aggódtak, de szerencsére az állatorvos azonnal felismerte a probléma okát.

A kutya megkapta a szükséges gyógyszereket, melyek hatása 3-4 hónap elteltével érződött. Megkönnyebbülést azonban csak a januári gyorsteszt hozott negatív eredményével. Azóta a kilencéves állat jól van, ám majdnem egy évbe telt, mire visszanyerte egészségét.

– A doktornő által elrendelt részletes vérkép is megerősítette a felépülését, így további, célzott kezelésekre már nem volt szükség, csak kontrollvizsgálatokra járunk – tette hozzá a gazda.

Dr. Csonka Barbara állatorvos elárulta, megyénk sajnos a legfertőzöttebbek egyike az országban, hozzávetőleg nyolc éve okoz komoly gondot a szívférgesség, amely a kutyákat veszélyezteti és szúnyogcsípéssel terjed.

– Alattomos, sokszor évekig nincsen semmilyen tünete. A szúnyogok oltják be az állatokba a lárvát, a tüdőerekben pedig kifejlődik a féreg. Egy idő után annyira elszaporodik, hogy „becsúszik” a szívbe, komoly tüneteket okozva

– részletezte a békéscsabai szakember.

békésHanyecz Andrásné kutyája, Pöti legyőzte a betegséget /Fotó: Imre György/Hozzáfűzte, ha már fulladás, gyengeség, aluszékonyság, köhögés, folyadékgyülem jelentkezik az állatnál, súlyos az állapota. A kezelés kimenetele azonban nemcsak ebben az esetben bizonytalan, hanem a fertőzés „véletlen” felfedezéskor is. Dr. Csonka Barbara kiemelte, bármilyen panasszal fordulnak hozzá a gazdik, mindig tájékoztatja őket a szívférgesség megelőzésének lehetőségeiről, és javasolja a teszt elvégzését is.

– Hat hónapos kor alatt „vakon” el lehet kezdeni a védekezést, hat hónaposnál idősebb ebeknél egy egyszerű, megfizethető vértesztre van szükség. Amennyiben negatív az eredmény, a kutyát a havonta egy alkalommal beadott tablettával lehet megóvni a fertőzéstől – hangsúlyozta az állatorvos, aláhúzva, nem elég a szúnyogok távoltartására használatos nyakörv, csepp, csak a tabletta képes megölni a szúnyogok által csípéskor vérbe juttatott lárvát.

Elmondta, a beteg állatok esetében a gyógykezelés általában hosszadalmas:

parazitaellenes cseppet kapnak, emellett pedig antibiotikumos kezelés veszi kezdetét. Gyógyultnak csak akkor tekinthető a kutya, ha két-három negatív laborleletet produkál.

Dr. Csonka Barbara tapasztalatai szerint a gazdák egyre tudatosabbak, legtöbbjük vigyáz a kedvencére, ha kell, kispórolja a tabletta árát, ami típusától és az állat súlyától függően 1500 és 5000 forint között mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában